
Enligt undersökningen av 5.000 tyska medborgare över 18 år som genomfördes mellan 2-4 juli skulle en tredjedel av de tillfrågade vilja se färre åtgärder som syftar till att minska den globala uppvärmningen.
Det finns fortfarande fler människor som är av motsatt åsikt: Fyra av tio vill ha fler ”klimatåtgärder”, medan en av fyra är nöjda med läget på detta område.
Engagemanget i frågan följer tydliga politiska skiljelinjer:
I Tyskland är anhängare av SPD, De Gröna och Die Linke särskilt positiva till mer klimatskydd. För De Gröna vill 95 procent av anhängarna ha mer åtgärder i kampen mot den globala uppvärmningen, medan siffran är 74 procent för Die Linke och 69 procent för SPD.
Av AfD:s anhängare är 69 procent för att minska klimatåtgärderna. Bland FDP:s anhängare är siffran 52 procent, bland BSW:s anhängare 46 procent och bland CDU/CSU:s 32 procent.
Ekonomiska realiteter och en rad misslyckanden för vad som borde ha varit flaggskeppsprojekt för klimatet (batterifabriker, ”grönt” stål, vätgasproduktion etc.) verkar ha dämpat entusiasmen för järnhårda ambitioner att minska CO2-utsläppen.
t-online noterar med viss förvåning att önskan om ”klimatåtgärder” avtar:
Den brännande värmen förlamade Tyskland den här veckan. Skogsbränder rapporterades från stater som Brandenburg och Sachsen. Och jordbrukare fruktar skördefel på grund av den pågående torkan. Tecknen på en varmare värld ökar, men stödet för klimatskydd i Tyskland minskar.
Den varma årstiden i Europa åtföljs av en hel del journalistik om konsekvenserna av hög värme. Nyheten om att två personer nyligen dog på stränderna på den italienska ön Sardinien har spridits över hela Europa.
CNN:s Charlie Chester, som 2021 filmades med dold kamera av Project Veritas, sa då att klimatet skulle bli fokus för den amerikanska nyhetskanalen den dag coronapandemin skulle vara över. – Rädsla säljer, konstaterade Chester. Men kanske inte så mycket som han trodde.