×

Nyheter

Brittiska forskare planerar småskaliga försök med geoengineering genom ett statligt finansierat program under ledning av Advanced Research and Invention Agency (ARIA).

Under de senaste åren har geoengineering, i synnerhet Solar Radiation Management (SRM), uppmärksammats som en möjlig strategi för att motverka ”klimatförändringarna”. Den brittiska regeringen vill testa teknik som blockerar eller sprider solljus för att minska den påstådda globala uppvärmningen. Programmet, tillsammans med Planetary Sunshade Baseline Survey (11 miljoner pund), gör Storbritannien till en av de största kända aktörerna inom geoengineering globalt.

Storskaliga ingrepp i jordens klimatsystem

Geoengineering avser avsiktliga, storskaliga ingrepp i jordens klimatsystem för att motverka klimatförändringar. SRM fokuserar på att reflektera solljus bort från jordens yta för att minska uppvärmningen. Vanliga SRM-tekniker inkluderar:

  • Stratosfärisk aerosolinjektion (SAI): Spridning av reflekterande partiklar, såsom svaveldioxid eller mineraldamm, i stratosfären för att reflektera solljuset tillbaka till rymden
  • Marine Cloud Brightening (MCB): Sprutning av havsvatten i låga moln för att göra dem vitare, tätare och mer reflekterande
  • Förtjockning av havsis: Pumpning av havsvatten över is i Arktis för att öka tjockleken och reflektionen av solljus
  • Rymdsköld: Placering av reflekterande sköldar i omloppsbana för att blockera solljus

Tekniken är mycket kontroversiell på grund av potentiella oavsiktliga konsekvenser som förändringar i nederbördsmönster, skador på ekosystem och problematisk global samordning.

Brittisk geoengineering

Den brittiska regeringen har genom ARIAdelat ut £56,8 miljoner till 21 projekt under Exploring Climate Cooling Programme. Programmet, som ska lanseras 2025, syftar till att samla in viktiga data om SRM-teknikens genomförbarhet och säkerhet. Programmets mål är att undersöka om planeten kan kylas på ett ”ansvarsfullt” sätt eller om det bör uteslutas. Här är några av ARIA:s nyckelprojekt:

  • Re-Thickening Arctic Sea Ice (RASi). Projektet innebär att havsvatten pumpas över befintliga isflak i kanadensiska Arktis för att frysa dem till tjockare is som reflekterar mer solljus. Tidigare försök har visat på en istillväxt på cirka en halv meter, men skalbarheten och de ekologiska konsekvenserna är fortfarande osäkra.
  • Experiment med MCB över Australiens Stora Barriärrev för att göra molnen mer reflekterande. Syftet är att minska uppvärmningen av känsliga ekosystem som korallrev
  • Inhämtning av data om förmågan att reflektera solljus genom SAI-projekt som testar hur mineraldamm (t.ex. kalksten eller dolomit) beter sig i stratosfären.
  • Modellering av olika rymdsköldar som t.ex. dammoln av pulveriserade asteroider och solsköldar i omloppsbana
  • Studier av den naturliga solljusreflekterande SRM-potentialen hos partiklar från vulkaniska utsläpp

Geoengineering, och SRM i synnerhet, är mycket kontroversiellt. Mary Church från Center for International Environmental Law menar att småskaliga experiment kan normalisera tekniken och leda till en smidig övergång till storskalig användning. Hon varnar för oförutsägbara konsekvenser som t.ex. förändrade regnmönster och skador på livsmedelsproduktionen.

Klimatforskarna Raymond Pierrehumbert och Michael Mann har kallat SRM-forskningen för att ”använda aspirin mot cancer”. De menar att ”ondskan måste bekämpas vid roten”, vilket de tror är utsläpp av fossila bränslen.

Det finns också en utbredd allmän skepsis mot att manipulera skapelsen.

Källor:

Courage MediaNew York TimesWikipediaARIAThe GuardianNatureScientific American