Ur flödet/i korthet

I Greta Thunbergs hemland satsas det på att rädda mänskligheten från en global klimatkris. Tyvärr visar det sig att ett klimatprojekt i Ghana i Västafrika för att minska Sveriges utsläpp med 165 000 ton, endast gav 39 kilo som resultat. Det rapporterar SVT.

Sverige blir därmed ett av de första länderna i världen att minska sina utsläpp av växthusgaser genom projekt i andra länder. Men när SVT besöker en banbrytande anläggning i Ghana visar det sig att koldioxidutsläppen hittills bara har minskat med 39 kilo. Det motsvarar en bilresa mellan Stockholm och Göteborg.

Efter ett förvärv har Energimyndigheten tecknat ett kontrakt värt 100 miljoner kronor med företaget Stella Futura. De måste minska utsläppen med totalt 165 000 ton koldioxid (CO2) under de kommande fem åren.

I den första fasen byggs solpaneler på nästan 400 sjukhus och vårdcentraler i Ghana, vilket ska ge en säkrare strömförsörjning och lägre kostnader. Utsläppen minskar sedan genom att sjukhus använder mindre diesel som reservkraft och genom att solenergi ersätter ”smutsig”, dyr el från nätet.

I teorin kan Sverige tillgodoräkna sig de utsläppsminskningar som gjorts i Ghana som utsläppskrediter, så kallade ITMO.

Men SVT:s granskning visar att företaget är långt ifrån målet. Anläggningen på S:ta Marys sjukhus har bara minskat utsläppen så mycket att det motsvarar en bilresa Stockholm-Göteborg, runt 39 kilo.

Den totala besparingen för de nästan 400 anläggningar som planeras blir endast 600 ton, eller fyra promille av det fastställda målet.

”Vi började med sjukhusen, men insåg att de inte kommer att ge den utsläppsminskning som Sverige behövde, så vi har öppnat projektet för skolor, fabriker och gårdar så att vi kan nå målet”. Det säger företagets verkställande direktör i Ghana, Francis Asante, till SVT.

Stella Futura betalas av Energimyndigheten i efterskott efter hur mycket solenergi de producerat. Men blir det mindre än utlovat kan Sverige inte tillgodoräknas en så stor utsläppsminskning som planerat. Energimyndigheten litar på att Stella Futura kan ro projektet i land.

Robert Andrén, generaldirektör på Energimyndigheten, kommenterar att ”De har tecknat avtal med oss ​​om att leverera detta”.

Solceller i Ghana är en del av den nya svenska klimatpolitiken. Sverige vill vara ett av de första länderna i världen att anta ett nytt system för handel med klimatkvoter enligt artikel 6 i Parisavtalet. Det kunde regeringen berätta under COP28-klimatförhandlingarna i Dubai.

Artikel 6 i Parisavtalet reglerar handel med utsläppsrätter mellan länder. Det uppmuntrar klimatåtgärder där utvecklingsländer ges finansiering och kunskap. Det kan handla om trädplantering, sophantering, grön energi och annat.

SVT uppger att Energimyndigheten betalar Stella Futura 60 dollar per ton koldioxid. Den totala utsläppsminskningen ska vara 165 000 ton mellan 2024 och 2028 om de installerar totalt mer än 31 MW solceller.

Om målet nås får företaget totalt 100 miljoner kronor. Enligt bolaget uppgår det till cirka 20 procent av den totala investeringskostnaden. Resten ska täckas av andra bidrag och av gröna infrastrukturfonder som vill ha avkastning.