×

Nyheter

Norska Opplandshjelpen, som tillhandahåller mat till människor i kris, har inte längre råd att tillhandahålla frukt, grönsaker, mjölk eller kött, säger frivilligorganisationens chef Laila Skogeng till Gudbrandsdølen Dagningen.

”Åtta matvaror har tagits bort från de påsar som de delar ut på grund av den kraftiga ökningen av matpriserna”, säger hon till den regionala tidningen som ges ut i Lillehammer.

– Firstprice-juice? Inte längre – nu kostar den 40 kronor, dubbelt så mycket som tidigare.

– Smör?

– Smör? Vi köper margarin från Firstprice. Det kanske inte är så bra, men det är vad vi har råd med.

– Mjölk? Det har vi verkligen inte råd med!

– För tre år sedan kostade vår nödhjälpspåse under 300 kronor. Nu kostar den 444 – även efter att vi har tagit bort åtta matvaror. Enbart dessa åtta varor är dyrare än hela den matkasse vi delade ut för tre år sedan. Och då innehöll den mycket mer, säger hon.

Konsekvensen är att mycket av den hälsosamma mat som delades ut tidigare inte längre är tillgänglig:

– Vi köper inte längre kött, fisk, frukt, grönsaker, ordentligt smör eller ordentligt bröd.

”Vi brukade ha mycket konserverad mat, men vi har också klippt ut det. En låda Firstprice fiskbullar har ökat med över 80 procent på tre år.

Det som återstår är kolhydrater och baljväxter:

– Vad finns i påsarna nu?

– Knäckebröd, ris, havregryn, pasta, bönor och linser. Sådana stapelvaror.

Skogens säger att det är många fler som behöver hjälp nu än för fyra år sedan, och hon hoppas att matpriserna ska gå ner, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

Andelen hushåll som lever i relativ fattigdom, det vill säga under 60 procent av medianinkomsten, har ökat i Norge de senaste åren och utgör nu mer än tio procent, motsvarande nästan 600.000 personer, enligt siffror från Statistisk sentralbyrå (SSB).