×

Nyheter

Fredagen presenterades den nya EAT-Lancet-rapporten. Den föreslår en ”växtbaserad hälsodiet” som skulle begränsa oss till att äta 15 gram rött kött per dag – motsvarande en köttbulle eller tre skivor salami.

Rapporten backas upp av Stordalens EAT Foundation, internationella forskare och FN-anslutna organisationer. Ambitionen är tydlig: Att tvinga hela världens befolkning att anta en ny matpolicy där rött kött nästan försvinner från tallriken och ersätts av bönor, linser och nötter.

Men i Norge möts de extrema råden inte av någon större förståelse.

– De får göra sin grej och vi får göra vår. Den rapporten är långt ifrån det sätt som jag tycker att vi ska äta på, säger nötkreatursuppfödaren Lars Halvor Oserud till Nationen. Han driver mjölkkor och tjurar på bete och är inte det minsta stressad av rapporten.

Anne Helene Sommerstad Bruserud, som levererar 800 slaktsvin per år i Andebu, reagerar starkt:

– Vi har tre procent åkermark i Norge, en procent som kan användas till spannmål och ännu mindre mark för grönsaker. Om detta leder till mer import är det mycket olyckligt, säger hon.

I rapporten hävdas att vi bara bör äta rött kött en gång i veckan, kompletterat med lite fågel och fisk. Ägg bör minskas till två i veckan, medan mjölk och ost bör begränsas till en liten portion per dag. Samtidigt ska världens produktion av frukt, nötter och grönsaker öka med mer än 60 procent, medan köttproduktionen måste minska med en tredjedel.

För norska bönder är detta en utopi – och ett hot. Norge har lite åkermark och stora delar av den lämpar sig bäst för gräs och betesmark. Om köttproduktionen minskar kommer vi att behöva importera ännu mer mat.

– Jag respekterar experterna, men det här är inte genomförbart i Norge, säger Bruserud.

Bakom rapporten står EAT, som grundats av Gunhild Stordalen. Hon har sällskap av ett internationellt nätverk av akademiker och byråkrater. De gör ingen hemlighet av att planen måste införlivas i politik och lagstiftning. I rapporten kallas detta för en ”Great Food Transformation” – ett globalt projekt där vanliga människors matvanor ska formas uppifrån.

För de flesta innebär detta att biffar, grillar och söndagsstekar kommer att försvinna. I stället väntar en ”klimatvänlig” diet med linser, bönor och nötter – allt för att rädda planeten.