×

Ur flödet/i korthet

Tobias Thyberg skulle bli Sveriges nya nationella säkerhetsrådgivare. En lysande karriär och stora språkkunskaper gjorde utnämningen till en självklarhet, men bara timmar efter utnämningen var det över. Pressen hittade bilder kopplade till ett konto på dejtingappen Grindr som inte var förenliga med att representera Sverige. Thyberg avgick bara timmar efter att han tillträtt.

Thyberg skulle ha följt med statsminister Ulf Kristersson till ett säkerhetsmöte på Joint Expeditionary Force i Oslo, men hann aldrig dit.

Thyberg skulle ersätta Henrik Linderholm, som fick avgå i januari efter att ha satts under utredning av Säpo för vårdslös hantering av hemlig information.

Ur askan i elden

Thyberg hade alla förutsättningar. Han var superdiplomaten. Han talade flytande många språk som han hade lärt sig på de stationer där han var utplacerad: Ryssland, Afghanistan, Ukraina och EU. Nu var han chef för Östeuropa och Centralasien på svenska utrikesdepartementet.

Men Dagens Nyheter hittade bilder som han hade lagt ut på dejtingsajten Grindr och strax efter midnatt på fredagen meddelade Thyberg att han avgår. Han bekräftade att de tillhörde hans konto.

”Det här är gamla bilder från ett konto jag tidigare haft på dejtingsajten Grindr. Jag borde ha informerat er om detta men det gjorde jag inte. Jag har därför meddelat att jag inte avser att tillträda tjänsten som nationell säkerhetsrådgivare”, skriver Thyberg till DN.

Fallet väcker intressanta frågor: Är det relevant att vara aktivt homosexuell med en profil på en välkänd dejtingsajt för att säkerhetspröva en nationell säkerhetsrådgivare? DN frågar Säpo vem som har kontrollen och de hänvisar till Statsrådsberedningen.

Regeringskansliet släppte alltså igenom Thyberg. Var det för att de inte anser att sexuell läggning och praxis är relevant för säkerhetsprövning? DN ställer inte de frågorna.

Om du ska anställa någon för den här typen av jobb så kommer de att göra en bakgrundskontroll, men det är bara ett extra steg utöver den säkerhetskontroll som arbetsgivaren måste göra, vilket i det här fallet är regeringskansliet.

Vår bakgrundskontroll innebär att de tittar på saker som brottsregister och misstänkta register. Den som anställer måste gå igenom minst en säkerhetsintervju där de inhämtar betyg, intyg och referenser, och när grundutredningen är klar skickar de en registerkontrollbegäran till oss. Det är ganska många personer i en säkerhetsklass och vi har inte möjlighet att göra säkerhetsprövningar.

DN tar för givet att regeringskansliet och Säpo har förbisett sexualitet som ett område som borde kontrolleras, men är det troligt? Är det inte mer troligt att en aktiv homosexuell lämnas ifred? Att det normaliseras?

Vem har missat den här informationen i det här fallet?

– Det är svårt att svara på. Den som genomför säkerhetsprövningen gör det utifrån vad den anser sig behöva utreda. Det handlar om att identifiera om man är lojal mot de intressen som ska skyddas, pålitlig ur ett säkerhetsperspektiv och att ta reda på om det finns sårbarheter som kan utnyttjas.

Görs detta av myndigheter eller av konsulter?

– Det skiljer sig nog från företag till företag, beroende på om de har en säkerhetsorganisation eller inte. Hur varje organisation implementerar detta är upp till dem att bestämma.

Och så blir du vag och ospecifik. Nyckelorden är: Du kontrollerar ”baserat på vad de tror att de behöver undersöka”. Med andra ord är det baserat på tyckande och smak, och du vet att det inte inkluderar sexuella preferenser. Så var det när homosexualitet och transgenderism definierades som avvikelser. Saker och ting gjordes i hemlighet. Men nu sker det i det öppna. Människor exponerar sin läggning och sitt sexliv på offentliga webbplatser.

Men sedan kom bilderna. Det blev för mycket. Det var då den gamla skamkänslan kom in. De hade komprometterat en officiell svensk representant.

Den här historien säger oss mycket om moralen – eller bristen på moral – på samhällets högsta nivåer.