
Det är så här Miliband kommer att uppnå sin dröm om Net Zero.
Energiministern förbereder sig för att ta bort viktiga restriktioner för medel som överförs från elräkningar till turbintillverkare, enligt The Telegraph. Miliband planerar att subventionera tusentals nya vindkraftverk inom några år, fram till det magiska året 2030.
Han har lovat att göra Storbritanniens elförsörjning 95 procent koldioxidfri till det datumet. Målet har kritiserats som ”fantasi” av de konservativa, delvis för att det finns för få havsbaserade vindkraftsprojekt på gång.
Havsbaserad vindkraft är dock mycket dyrare än landbaserad vindkraft och alla typer av vindkraftverk har en sak gemensamt: de producerar inte el när det inte blåser. Förra veckan drog sig Ørsted ur Hornsea 4-projektet, där 180 gigantiska turbiner skulle byggas utanför Yorkshires kust.
Miliband vill ta bort begränsningarna för de totala subventioner som erbjuds offshore-utvecklare i Whitehall-auktioner. På så sätt vill han påskynda produktionen.
Istället är planen att sätta ett mål för hur mycket el som ska produceras. Kostnaden för de brittiska hushållen kommer att beräknas först i efterhand.
Analytiker uppskattar att det kan kosta upp till 11 miljarder pund per år att driftsätta tillräckligt många vindkraftsparker för att nå målet för 2030. De uppskattar också att ökningen skulle leda till en årlig ökning av det genomsnittliga hushållets energiräkning med 135 pund.
135 pund motsvarar drygt 1.800 svenska kronor. Detta är på toppen av redan höga energiräkningar.
En källa i Whitehall medger att kostnaderna kan stiga initialt, men menar att investeringar i förnybar energi nu kommer att leda till lägre priser under de kommande åren.
– Det innebär kortsiktig smärta i elräkningar, men långsiktig vinst, sa han.
Planerna avslöjades i dokument från Milibands Department of Energy Security and Net Zero (DESNZ).
John Constable är chef för The Renewable Energy Foundation. Han förutser också att projektet kommer att kosta cirka 11 miljarder pund varje år.
– Med en liten justering av reglerna för gröna subventioner kan Ed Miliband ge sig själv friheten att tyst lägga till många miljarder pund per år till nationella elräkningar, säger Constable.
– Om finansministern skulle föreslå skattehöjningar av denna storleksordning, som påverkar varje hushåll och företag i landet, skulle det bli en storm av kritik i parlamentet och på andra håll.
– Hur länge kommer premiärministern att låta departementet för energisäkerhet och nettonollutsläpp verka utan demokratiskt ansvar?
En nyligen genomförd opinionsundersökning i The Telegraph visar att en stor majoritet av britterna har fått nog av de kostsamma drömmarna om nollutsläpp.
Den här veckan frågade vi läsarna: Bör Storbritannien skrota sitt mål om netto nollutsläpp 2050? Hela 95 procent av över 30.000 respondenter svarade ja.
Om Ed Milliband kommer att ta hänsyn till detta är en annan fråga.