
Liksom Zimbabwe och andra afrikanska länder har Sydafrika beslutat att genomföra en så kallad ”landreform” och lagen undertecknades av president Cyril Ramaphosa den 23 januari 2025.
Lagen ger staten rätt att ta över vita gårdar från vita.
Lagen ger staten rätt att expropriera egendom utan kompensation under vissa omständigheter, i syfte att korrigera ”historiska orättvisor”.
Var femte dag dödas en vit jordbrukare i landet och konsekvenserna av reformerna är redan synliga. Här är tre exempel på hur illa det kan gå när staten beslagtar produktiva jordbrukares egendomar.
Dagbrott: En statligt sponsrad katastrof
Daybreak Farms, en statligt stödd kycklingfarm, drabbades av en allvarlig kris när över 350.000 kycklingar dog av svält. Gården, som finansierades av Public Investment Corporation (PIC), hade inte betalat sina anställda sedan mars och fåglarna lämnades utan mat, vilket ledde till kannibalism bland dem.
Djurskyddsorganisationen NSPCA var tvungen att ingripa och manuellt avliva fåglarna. Detta har lett till nationell upprördhet och anklagelser om regeringens inkompetens.
Groblers familjejordbruk
2002 överlämnade familjen Grobler sin gård i Modimolle till staten efter ett markanspråk från en lokal svart grupp. Gården, som hade varit i familjens ägo sedan 1700-talet, överfördes till en stiftelse som inrättades för att förvalta fastigheten.
Men enligt lokala bönder lämnades marken snabbt i träda på grund av interna konflikter och en oförmåga att fortsätta jordbruket. Rapporter i parlamentet beskriver stiftelsen som ”dysfunktionell” och ”icke-fungerande” när det gäller jordbruksproduktion.
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa undertecknade för några månader sedan en lag som gör det möjligt att expropriera egendom utan kompensation. Foto: Hannah McKay/Reuters
Dawn Valley och Ponderosa
Två tidigare kommersiella gårdar i KwaZulu-Natal-området vid namn Dawn Valley och Ponderosa (efter Bonanza-gården) köptes av staten 2008. Idag ligger stora delar av dessa fastigheter i träda.
Mjölkningsutrustning har vandaliserats eller sålts som metallskrot och en närliggande jaktstuga har bränts ned.
Lokala invånare förklarar att de saknar resurser och stöd för att driva gården. Som ett resultat av detta har de sökt anställning på andra närliggande kommersiella gårdar.
En alarmerande trend
Enligt en rapport från det sydafrikanska jordbruksdepartementet har cirka 75% av de gårdar som överförts genom landreformprogram misslyckats. Många av dessa gårdar ligger nu i träda och tidigare produktiv mark är outnyttjad. Detta har lett till oro för livsmedelssäkerheten och effekterna på de miljontals arbetare som är beroende av gårdar för att få mat på bordet.
Enbart i provinsen Free State har regeringen spenderat nästan 2 miljarder rand, eller cirka 1,1 miljarder kronor, på att köpa 432 038 hektar mark sedan 1994. Mycket av denna mark är nu outnyttjad, och det är oklart hur den kommer att bidra till landets livsmedelssäkerhet.
Trots de allvarliga konsekvenserna av att lämna mark i träda, som kan leda till hunger, brist på arbete och inte minst förstöra livet för dem som brukar den, vill flera sydafrikanska politiker vidta större åtgärder.
Julius Malema, den kommunistiske ledaren för Economic Freedom Fighters, har upprepade gånger framfört låten ”Kill the Boer”, som är ett stridsrop för att döda vita farmare.
I flera intervjuer har han sagt att:
Så länge landet är i händerna på minoriteter kommer det aldrig att bli fred i Sydafrika.
Dessutom har Malema svarat ”kanske, kanske inte” på frågan om han har varit inblandad i dödandet av vita farmare.