
Delstatsledaren Daniel Peters ser detta som ett bevis på att CDU:s kursändring har fått genomslag.
Merkel, tidigare ledare för kristdemokraterna (CDU) och Tysklands förbundskansler från 2005 till 2021, har kritiserat CDU:s asyl- och flyktingpolitik. Detta orsakar reaktioner i hennes eget parti, skriver Die Welt.
– Fru Merkel har all rätt att offentligt kritisera denna kurs. Intressant nog visar just denna kritik att CDU menar allvar med den nödvändiga politiska förändringen och att den nya federala regeringen genomför förändringen, säger CDU:s delstatsledare i Mecklenburg-Vorpommern, Daniel Peters.
Merkel har själv varit CDU:s delstatsledare i samma provins. Hennes kommentarer kommer mitt i konflikten på gränsen mellan Polen och Tyskland, och Tysklands beslut i maj att avvisa asylsökande vid gränsen.
– När någon säger ”asyl” vid den tyska gränsen måste ett förfarande äga rum. Direkt vid gränsen, om du vill, men en procedur, säger Merkel.
– Det var så jag förstod europeisk lag”, tillägger hon.
Merz kansli tillbakavisade Merkels kritik.
– Om någon redan har beviljats asyl någonstans i Europa, om någon har kommit till oss genom säkra länder i Europa, då har vi naturligtvis inte att göra med någon som är flykting, utan med människor som kommer från säkra länder, sade en talesman till tv-bolaget ARD.(NTB-DPA)
I en debatt på tisdagskvällen försvarade Angela Merkel sitt beslut från 2015 att inte stänga gränserna för flyktingar av humanitära skäl. Samtidigt kritiserade hon de nuvarande gränskontrollerna. Hon sade också att hon var medveten om att det skulle leda till stora problem när hon yttrade de berömda orden den 31 augusti 2015: ”Wir schaffen das!”
Den före detta förbundskanslern, som många kritiker anser förstörde både Tyskland och Europa, uttryckte förståelse för att människor oroar sig för våldsvågen från muslimska invandrare, men hävdade samtidigt att många invandrare har ”integrerats på ett fantastiskt sätt och nu bidrar till landets välstånd”.
Men den nuvarande situationen är inte så bra.
De nuvarande problemen kan dock inte lösas enbart genom ökade gränskontroller, även om detta kan vara nödvändigt tillfälligt, enligt Merkel.
– Även i en fråga som är så viktig som migration måste vi tänka i europeiska termer. Annars kommer vi inte att göra det rättvisa, varnade Merkel.
”Att tänka europeiskt” verkar vara lösningen på allt för EU-anhängare. Andra menar att det bara är ett sätt att smita från ansvaret för utvecklingen i det egna landet. Det händer inte mycket i Bryssel för att förhindra massinvandringen. EU:s gränskontrollbyrå Frontex har till exempel inte mycket att skryta med.
Merkel är bland annat rädd för gränskontroller eftersom de angriper en av huvudprinciperna i Schengenavtalet, som tillåter fri rörlighet utan passkontroll i stora delar av Europa.
– Gränskontroller får inte leda till att vi inte längre har fri rörlighet.
CDU-ledaren Peters hade några berömmande ord för den 70-åriga Merkel och hennes livsverk, men betonade att en förändring av migrationspolitiken var oundviklig och att CDU-ledaren och förbundskanslern Friedrich Merz har valt rätt väg.
– Många känner att om till och med Angela Merkel distanserar sig så tydligt, så är den nya kursen förmodligen inte bara symbolpolitik, utan en verklig omorientering, betonade Peters.
Det var under Merkels regeringstid som Tyskland beslutade att stänga alla sina kärnkraftverk, efter att Merkel blivit skrämd av Fukushima-olyckan i Japan i mars 2011. Tyskland skulle istället fokusera på gasleveranser från Ryssland.
Detta har lett till massiva problem för Tyskland på energifronten, särskilt efter den ryska invasionen av Ukraina och sprängningen av gasledningarna Nord Stream 1 och 2.