
Det uppger två källor med insyn i ärendet som talat med Reuters under förutsättning att de är anonyma eftersom de inte har rätt att kommentera.
Detta beror delvis på att arbetskraftskostnaderna är lägre i Turkiet, där produktionsplanerna har reviderats upp betydligt. Flera andra stora biltillverkare producerar också mycket i Turkiet.
I Bryssel hade kinesisk elbilsproduktion i Ungern setts som en fördel:
Att flytta produktionen från Ungern till Turkiet skulle vara ett bakslag för EU, som har hoppats att tullar på elbilar som produceras i Kina skulle leda till kinesiska investeringar och välbetalda tillverkningsjobb.
Fabriken i Szeged kommer att tas i drift, men både senare och i mycket mindre skala än vad som tidigare planerats.
Samtidigt kommer biltillverkarens fabrik i Turkiet, som är värd 1 miljard dollar och som var planerad att starta produktionen i slutet av 2026, med en årlig kapacitet på 150 000 fordon, att tillverka fler bilar än den ungerska fabriken nästa år, säger en av källorna.
Produktionen vid fabriken i Manisa i västra Turkiet kommer att överstiga 150.000 fordon under 2027 och BYD kommer att öka produktionen kraftigt igen under 2028, tillade källan.
BYD, som är den största biltillverkaren i Kina och den sjätte största i världen, ville inte kommentera ärendet till Reuters.
En av den kinesiska biljättens motiv för att investera i Ungern var att undvika tullar på export till EU, medan facket såg fördelarna med nya industrijobb i Europa.
Men enligt Reuters är BYD på väg att både få kakan och äta den:
Många av de bilar som tillverkas i den nya fabriken i Turkiet kommer också att gå till Europa och kommer inte att omfattas av tullar när de exporteras till EU.
Kina för en ekonomisk kamp mot västvärlden som bara delvis erkänns i västvärlden, där kampen om elbilsmarknaden är en av flera krigsskådeplatser.
Efterfrågan på BYD:s elbilar, som är billigare än de europeiska konkurrenternas modeller, ökar kraftigt i regionen.
S&P Global Mobility har uppskattat att den största kinesiska biltillverkaren kommer att sälja 186.000 fordon i Europa i år, upp från 83 000 år 2024, och förväntar sig att försäljningen fördubblas igen till strax under 400.000 år 2029.
Kinas globala ambitioner är inte begränsade till Europa:
BYD har börjat öka verksamheten vid sin fabrik i Brasilien, men har också stämts av brasilianska åklagare på grund av påstådda arbetsförhållanden som involverar kinesiska entreprenörer som anlitats för att bygga anläggningen.
Sedan Donald Trumps återkomst till Vita Huset har USA implementerat en politik som syftar till att undvika hot mot den amerikanska fordonsindustrin från det egna grannskapet. EU verkar ännu inte ha några liknande planer.