
Toppmötet i Peking mellan ett svagt EU och Kina framställs av kinesiska medier som en möjlighet till samarbete, men mötet präglas snarare av strategisk konkurrens. Det förväntade resultatet är ett tillfälligt handelsavtal och ett symboliskt grönt samarbete. EU:s ekonomiska sårbarhet ger Kina en fördel, men djupa meningsskiljaktigheter om Ukraina och teknologi står i vägen.
Stort europeiskt handelsunderskott
Förväntningarna var låga inför förhandlingarna, som ursprungligen var planerade att pågå i två dagar men som kortades ned till en. Varken EU eller Kina kommer sannolikt att ändra sig i de nyckelfrågor som skiljer de två ekonomiska jättarna åt.
Huvudfokus ligger på det betydande handelsunderskott som EU har med Kina. År 2024 översteg handeln med varor och tjänster mellan EU och Kina 845 miljarder euro. EU:s import uppgick till 519 miljarder euro, medan exporten uppgick till 213,2 miljarder euro.
Enligt kinesiska medier vill EU ha större ömsesidighet och bättre marknadstillträde, särskilt för europeiska bilar och jordbruksprodukter. Tonen mellan Kina och EU är spänd efter EU:s tullar på elbilar på upp till 35,3 procent som trädde i kraft i oktober 2024.
Exporten av elbilar till Europa minskade med 15 procent under januari-februari jämfört med förra året.
Kina har inrättat arbetsgrupper med EU för att diskutera fordons- och jordbrukspolitik, men framstegen har varit begränsade. Ett möjligt resultat skulle kunna vara en tillfällig tullsänkning på elbilar i utbyte mot kinesiska löften om att öka importen av europeiska varor.
Kriget i Ukraina står också i centrum. EU vill att Kina ska minska sina energiköp och sin teknikförsäljning till Moskva, medan Kina, som har undvikit att direkt fördöma Ryssland, sannolikt kommer att framstå som ”neutralt” och driva på för fredssamtal.
Det känns som om det här missades på grund av helgen.
Kina har brutit fredsförhandlingarna.
Kina har uppenbarligen brutit sin officiellt neutrala hållning till Ukraina i samtal med EU. pic.twitter.com/E45bV2QaMG
– Crémieux (@cremieuxrecueil) 6 juli 2025
Båda parter kommer att vilja diskutera samarbete kring klimatförändringar, biologisk mångfald och grön teknik. EU vill säkra leveranser av batterier och teknik för förnybar energi, som Kina mer än gärna säljer.
Kina vill ha ett ömsesidigt teknikutbyte och ett slut på de restriktioner som Huawei, 5G-teknik och kinesiska investeringar är föremål för i EU.
Möjligheten till recession med EU:s svaga tillväxt och höga energikostnader beräknas till 19 procent 2025. Kina ser EU som en buffert i handelskriget med USA och i kinesiska medier framställs toppmötet som en möjlighet att ”rädda” EU från ekonomisk kollaps.
EU:s president António Costa och kommissionens ordförande Ursula von der Leyen förväntas pressa Kina om Ukraina, men kinesiska medier som Global Times föreslår att Xi kommer att erbjuda symboliskt stöd utan att ändra sin pro-ryska linje.
Den här omgången av högnivåsamtal mellan Kina och EU har historisk betydelse och praktisk relevans – 50 år av diplomatiska förbindelser och mot bakgrund av ökande unilateralism och global instabilitet. Som två stora makter och marknader bör Kina och EU … pic.twitter.com/aa2y8g4SSw
– Global Times (@globaltimesnews) 24 juli 2025
I statskontrollerade kinesiska medier beskrivs Kinas position som stark och situationen som ”win-win”. De skriver optimistiskt om potentialen för ekonomiskt samarbete och kinesiska investeringar i EU, men varnar också för ”EU-protektionism” och att toppmötet kan avslöja djupa motsättningar. Men om Kina spelar sina kort rätt kan interna meningsskiljaktigheter i EU utnyttjas till Kinas fördel.
MERICS-analytikern Grzegorz Stec varnar för just detta: Kina kan utnyttja EU:s sårbarhetför att säkra ensidiga fördelar.