

Bakom siffrorna står dock en aktivistorganisation med en tydlig agenda att underminera köttindustrin, något som tidningen Nationen inte uppmärksammar.
Medan Europaparlamentet försöker rensa upp i livsmedelshyllorna genom att reservera köttnamn för faktiska köttprodukter, försöker organisationen Foodwatch nu en undersökning som enligt dem visar att allmänheten inte håller med. Enligt deras siffror ser 84 procent av de tillfrågade inget behov av ett förbud mot att kalla vegetarisk mat för burgare.
Siffermagi från aktivister
Undersökningen beställdes av Foodwatch själv, en organisation som främjar konsumenträttigheter men som i allt högre grad har blivit ett språkrör för den gröna omställningen inom livsmedelsbranschen. Genom att framställa frågan som ett problem med onödig EU-byråkrati har de fått det svar de ville ha.
Verkligheten i butikshyllorna ser ofta annorlunda ut. Konsumenterna blir alltmer förvirrade av produkter som efterliknar kött både i namn och utseende, men som i själva verket är högt bearbetade kompositioner av stärkelse, oljor och tillsatser.
Att kalla sunt förnuft för lobbying
När jordbrukare och köttproducenter försvarar rätten att kalla en spade för en spade – och kött för kött – stämplas detta av Foodwatch som cynisk lobbying.
”Det som här säljs som konsumentskydd är i själva verket lobbying för köttindustrin, på bekostnad av medborgarnas förtroende för EU”, säger Luise Molling från Foodwatch.
Aktivisterna försöker alltså vända på frågan: det är inte de som säljer ärtor som ”nötkött” som lurar människor, utan de som insisterar på att nötkött måste komma från ett djur. Europaparlamentarikern Celine Imart från det franska högerpartiet Les Républicains har tidigare varit tydlig med varför upprensningen behövs.
”Det är inte korv, och det är inte nötkött, så enkelt är det. Låt oss kalla saker för vad de är, sade Imart före omröstningen.
