Ur flödet/i korthet

København 20. august. Foto: Steen Raaschou

Berlingske har pratat med socialdemokraternas talesman för utrikesfrågor, Rasmus Stoklund, om att ta S-Bahn i väster till kungarikets förlorade territorier. Bakgrunden är Mette Frederiksens ord att vanliga människor inte ska behöva vara rädda för unga invandrare när de tar S-Bahn.

Hon sa ord till problemen och du borde inte. Och ändå: det har sagts och kan inte återkallas.

”Det handlar om det faktum att när du använder S-tåglinjerna i Stora Köpenhamn, ska du inte vara rädd för att åka hem på kvällen, för det finns 15 till 17 invandrarpojkar som inte kan räkna ut hur de ska bete sig ordentligt.”

Det är otänkbart att en svensk eller norsk premiärminister kan säga något liknande. Man bör inte förolämpa muslimer, inte ens när deras söner gör livet osäkert för andra.

Immigrationens talesman Stoklund tycker också att det måste vara ett slut på att kringgå:

för den socialistiska föredraganden är det viktigt att vi inte är rädda för att prata om vad han anser är roten till problemet: icke-västerländsk invandring från Mellanöstern och särskilt invandring från området som sträcker sig från Maghreb-regionen ner till Afrikas horn och når Afghanistan och Pakistan.

Stoklund tror att Danmark står vid ett vägskäl.

Rasmus Stoklund är övertygad om att vi just nu befinner oss vid ett vägskäl, vilket kommer att vara avgörande för hur det danska samhället ska bete sig.

”Vi måste få tillbaka kontrollen. Vi får inte hamna i områden som Marseille eller Malmö, där polisen är mer eller mindre maktlös över en stor del av brottet som äger rum. ”

Men Berlingskes journalist spårar ur samtalet genom att betona att brottet minskar.

Stoklund faller i allmänna termer och det finns inget utrymme för vissa lösningar.

Om samtalet ska fortsätta måste åtminstone journalisterna vara framför politikerna, inte bakom.

 

I linje B mod Albertslund taler S-ordfører om utrygheden: »Man kommer ikke uden om, at religion er en faktor«