Nyheter

Handoutbilde från Amnesty International av den svensk-iranska forskaren Ahmadreza Djalali. Stockholm, Sverige 20170207. Foto: Amnesty International/TT / NTB

Iran varnar Sverige mot att ingripa i fallet mot dödsdom svensk-iransk forskare Ahmadreza Djalali, som riskerar att avrättas.

Enligt svenska Amnesty kan avrättningen av Djalali nu vara nära förestående, efter att han tidigare i veckan var tvungen att ringa sin fru för att säga adjö.

– Han sa att han knappast kommer att kunna ringa mig igen, sa Vida Mehrannia efter samtalet med sin man på tisdag morgon.
Djalali berättade under samtalet att han skulle flyttas till ett annat fängelse och sitta i isolering medan han väntade på straff.

Svensk protest
På tisdagen ringde Sveriges utrikesminister Ann Linde sin iranska motsvarighet Mohammad Javad Zarif i ett försök att stoppa avrättningen, något hon själv meddelade på Twitter.

– Sverige tar avstånd från dödsstraffet och arbetar för att domen mot Djalali inte ska genomföras, twittrade hon.
Det är inte känt om Linde fick något löfte från Zarif under samtalet, men en talesman för det iranska utrikesministeriet varnade strax efter Sverige mot att ingripa i ärendet.

”Det iranska rättsväsendet är oberoende och all inblandning i övertygelser och verkställighet av domar avvisas som oacceptabel”, säger talesman Saeed Khatibzadeh.
Khatibzadeh hävdade vidare att Sveriges information i ärendet är ”bristfällig och felaktig”, men ingick inte i detalj om detta.

Mossad-likvidation
Djalali arbetade tidigare som forskare inom katastrofmedicin vid Karolinska Institutet utanför Stockholm.

När han besökte Iran 2016 för att föreläsa, greps han av landets säkerhetstjänst.

2017 ansåg en iransk domstol honom skyldig för att ha lämnat information om två iranska kärnkraftsforskare till den israeliska underrättelsetjänsten Mossad. De två kärnkraftsforskarna likviderades senare.

Sverige beviljade honom svenskt medborgarskap i februari 2018.