Ur flödet/i korthet

Den iranska regimen för krig mot alla kvinnor som inte vill böja sig. De vill bryta deras motstånd med våld. Förtrycket av iranska kvinnor borde ha toppat alla nyheter den 8 mars.

Två dagar före den 8 mars publicerade Amnesty en rapport som visar att mullorna för ett krig mot kvinnor. De hatar de fria kvinnorna. De förstår att om kvinnorna kan gå med utsläppt hår är regimens makt över.

I januari i år väckte det stor uppmärksamhet när den 34-åriga kurdisk-iranska aktivisten Roya Heshmati fick en dom på 74 piskrapp för att ha framträtt offentligt utan huvudtäcke. Efteråt delade hon på sociala medier att hon blivit piggad av en manlig tjänsteman i närvaro av en domare i ett rum hon beskrev som en ”medeltida tortyrkammare”.

Men av någon konstig anledning visar inte NTB bilder från sociala medier. Bilderna finns på X och det är när man ser dessa vackra kvinnor som man förstår mullornas ondska.

Regimens attacker mot kvinnorna präglas av hämndlystnad. De använder övervakningsteknik för att upptäcka kvinnor som kör utan hijab eller chador, och beslagtar deras bilar. Sånt svider.

Tusentals kvinnor har fått sina bilar tagna i beslag för att de kört utan den obligatoriska huvudduken. Andra har åtalats och dömts till piskning, fängelse eller andra påföljder som böter eller skyldighet att gå sedlighetskurser.

Vittnesmål och handlingar
Organisationen har samlat in vittnesmål från 41 kvinnor, en flicka och fyra män under februari i år. Dessutom har Amnesty granskat officiella dokument, inklusive domstolsdomar och åtalsbeslut. Dokumenten tyder på att ett stort antal statliga myndigheter är inblandade i förföljelsen av kvinnor, som bara vill klä sig som de vill, och använda sin yttrande- och trosfrihet. (…)

– De iranska myndigheterna terroriserar nu kvinnor och flickor genom att utsätta dem för ständig övervakning och polisjakt, de stör deras dagliga liv och orsakar dem enorm psykologisk stress, säger Diana Eltahawy, Amnesty Internationals biträdande direktör för Mellanöstern och Nordafrika.

Officiella meddelanden visar att sedlighetspolisen har beordrat förverkande av hundratusentals fordon med kvinnliga förare eller passagerare så unga som nio.

Anledningen är att de inte har haft den huvudduk som krävs. Enligt vittnesmål används bilder från övervakningskameror eller rapporter från civilklädda agenter som patrullerar på gatorna. De använder en polisapp för att rapportera icke-kompatibla registreringsskyltar på fordon med kvinnliga förare eller passagerare.

Kvinnor som ertappats och deras anhöriga har fått hotfulla sms och telefonsamtal med instruktioner att anmäla sig till sedlighetspolisen för att lämna över sina fordon som straff. Amnesty International har granskat skärmdumpar av 60 sådana textmeddelanden till 22 kvinnor och män sedan förra året.

De senaste månaderna har myndigheterna också slumpmässigt stoppat många bilar för att kontrollera kvinnliga förare. Den som får anmärkningar tvingas köra till polisstationer där deras bilar tas i beslag. Om de vägrar beställs bärgningsbilar.

Kvinnor kan bli stoppade var som helst – även mitt på trafikerade och livsfarliga motorvägar.

Hotfulla processer
Både kvinnor och män talar om krävande och utdragna processer för att få tillbaka beslagtagna bilar. De beskriver förnedrande behandling från tjänstemän, som också hotar med straff som piskning, fängelse eller reseförbud.

Kvinnor säger att de nekas tillgång till kollektivtrafik, flygplatser och banktjänster om de inte bär den obligatoriska huvudduken. Kvinnorna berättar att de också får klädernas längd och passform bedömda.

Amnesty framhåller att det är svårt att fastställa den exakta omfattningen av åtalen eftersom myndigheterna inte publicerar statistik om detta. Polischefen i Qom-provinsen, Mohammad Reza Mirheidary, visade i januari 1986 brottmål i samband med brott mot den obligatoriska klädkoden bara i Qom sedan mars 2023. (NTB)

Mullorna nöjer sig inte med att piska och våldta. De vill också uppfostra kvinnorna och tvinga dem att ta moralkurser. Det finns inget som får iranier att hata islam mer än dessa klasser. Mullorna har avislamiserat Iran. Dagen då regimen upphör, upphör också islam i Iran. Det kan bli en dubbel revolution.

I rapporten uppger flera kvinnor också att de har varit tvungna att delta i ”sedlighetsklasser” och visar att de undviker allt ”kriminellt” beteende i upp till ett år som en förutsättning för att brottmålet mot dem ska läggas ned.

En kvinna säger att hon var tvungen att skriva ett brev där hon uttryckte att hon var ”omvänd”.

Den 8 mars lade två kvinnor upp en video där de dansar på en välkänd offentlig plats. Det ville inte regimen veta av: Kvinnor får inte dansa och de får inte heller röra sig ute ensamma i det offentliga rummet.

Två unga kvinnor greps i Teheran efter publiceringen av en video där de dansar för att fira det persiska nyåret, rapporterar en iransk nyhetsbyrå.

Klippet av de två kvinnorna som dansar nära Tajrish Square, en populär samlingsplats för ungdomar i den iranska huvudstaden, blev viralt på sociala medier.

– Riksåklagaren i Teheran beordrade gripandet av två kvinnor som bröt mot sociala normer genom att dansa på Tajrish, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Tasnim på lördagen.

Kvinnorna var klädda som Hadji Farouz, en rödklädd folklorefigur som dansar och sjunger för att tillkännage Nowruz, det persiska nyåret som börjar den 20 mars.

Den islamiska lagen som tillämpas i Iran förbjuder olika former av dans och att kvinnor är ensamma offentligt.

Under de senaste månaderna har många videor på kvinnor som dansar på offentliga platser blivit virala i Iran, efter att en massproteströrelse skakade landet i slutet av 2022 efter att Mahsa Amini dog i polisens förvar i september samma år.

Amini var en 22-årig iransk-kurdisk kvinna som greps av sedlighetspolisen i Teheran, för att hon inte respekterade den strikta klädkoden som gäller i Islamiska republiken. (NTB)

Det finns en så systematisk sadism i regimens behandling av alla som motsätter sig, att man inser att slutet på regimen kan bli blodig.