Nyheter

Saint-Denis. Foto: Myrabella / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Redaktören för en lokal tidning i Paris förort Saint-Denis avgår efter redaktionellt motstånd mot en ledare där han skrev att islamism är ett fascistiskt projekt, och samhället påverkas av andan i München.

Det skriver Le Figaro.

Yann Lalande, som är redaktör för Journal de Saint-Denis, avgår i december på grund av den interna oppositionen i tidningen och i det sammanhanget når ut till vad han kallar identitet vänster, informerar den franska tidningen.

Ledningen om andan i München, en hänvisning till den brittiska premiärministern Neville Chamberlains undvikande attityd gentemot Hitler före andra världskriget, gjorde en reservation att de flesta muslimer i både Saint-Denis och på andra håll är laglydiga människor som utövar sin religion i fred.

Ändå kritiserades redaktören av några av tidningens journalister för att inte skriva om ”islamofobi”, för att låta som en krigsherre och för att kräva hämnd i republikens namn.

Lalande hade redan hamnat i en diskussion med journalisterna efter mordet på Samuel Paty, som enligt redaktörens åsikt hade blivit för tonad i tidningen. Några dagar senare reagerade han också på bristen på täckning av dödshot mot en butiksägare i Saint-Denis som hade hängt upp Charlie Hebdo-karikatyrer utanför hans butik.

När Lalande meddelade sin avgång skrev han att bakgrunden är djup oenighet med redaktörerna i deras syn på det franska samhället. Det är en paradox att censuren inte kommer från utsidan utan sker internt, kommenterar Lalande.

Detta är ett resultat av en vänster som spenderar sin tid på att berätta vad man inte ska säga och vad man inte ska göra, istället för att agera.

Samma vänster har antagit en identitetspolitisk offermentalitet som är väsentlig för alla och gick med i en refräng som ”vi är alla olika”, säger Lalande.

Saint-Denis är en nordlig förort till Paris med en stor invandrarbefolkning, särskilt från Nordafrika.

Tidningen Journal de Saint-Denis finansieras delvis av kommunala medel.