Kommentarer

Conrad von Soest (ca. 1370 – ca. 1422), «Jesu födelse» (1404). En del av altartavlan i Evangelische Stadtkirche, Bad Wildungen (Hesse). Foto: Wikimedia.

Vi lever i en tid av spänning. I den privata sfären uppfattas det av många som normlöst och fullt av konflikter, på nationell nivå kännetecknas det av ett avsked med erfarenhetsbaserade traditioner och grundläggande idéer relaterade till religion, nationalstaten och folks suveränitet.

Andra tror att allt som händer är positivt, nödvändigt för att uppnå det önskade ideala samhället. Under sådana omständigheter kan det vara lämpligt att sitta ner, andas och komma ihåg vad som hände där i Betlehems fält för över 2000 år sedan. När vissa herdar hade ett möte som inte bara förändrade deras liv utan skulle vara början på en helt ny civilisation.

Mitt i nattmörket stod plötsligt en ängel och sa:

”Var inte rädd! Jag kommer till dig med ett meddelande om stor glädje, en glädje för alla människor: Idag har en frälsare födts till dig i Davids stad; han är Kristus, Herren. Och detta ska vara ett tecken för er: Ni ska finna barnet lindat i lindande kläder, liggande i en krubba. Plötsligt omringades ängeln av en himmelsk värd, som prisade Gud och sjöng: ”Ära vare Gud i det högsta och på jorden fred, människors goda vilja.”

Budskapet att vi inte ska frukta har missbrukats mer än en gång under de senaste åren, men det var Guds budbärare och hans proklamation om att herdarna ombads att inte frukta. Att Gud, jordens skapare, inte hade glömt sitt folk, utan hade kommit till dem i form av en människa, till de människor i vilka han är välbehaglig.

Änglarnas sista mening till herdarna innehåller ett budskap som borde ha en inverkan på historiens gång: att Gud har välbrhag i människorna.

Mer än en gång har jag undrat över kritikerna av kristendomen. Hur det är möjligt att ogilla en Gud som älskar sin varelse så högt att han var villig att bli född i vår värld och bli en av oss så att vi skulle få möjlighet att ta del av honom. Det är inte lätt att förstå detta, att vi idag tror att människan med sin egen hjälp lyckades förändra en kultur mer våldsamt än vi skulle vilja prata om.

Historikern Tom Holland är en av dem som pekar på det faktum att tidigare försök att höja mänsklig värdighet har stoppat på grund av brist på gudomlig grund. Om något annat än makt är att definiera lagen måste vi ha något högre att referera till. Som änglarna sjöng: Vi är alla lika inför Gud. Han älskar inte någon mer än andra. Han sa inte till rånaren på korset att det var för sent, att han inte var tillräckligt bra för paradiset. Den största och minsta bland oss ​​är bara inom Gud.

Den politiska vänstern är den som traditionellt ogillar kristendomen mest, och den visar att de vill ha något annat än den likhet som kristendomen predikar. Det är därför kristendomen trivs bäst bland dem som accepterar skillnader här på jorden. Jesus talade till vår fria vilja, till vår förmåga att välja rätt, inte med våld, utan genom kärlek. Vi kommer alltid att ha de fattiga bland oss, Jesus var medveten om det, men hans kärlek är densamma oavsett vad, och den här kärleken ber han oss att vidarebefordra.

Men budskapet från änglarna i Betlehems fält: att människor har Guds välbehag blir mindre och mindre populärt. Knappast någon vågar säga att det var detta budskap som förändrade världen, som gav oss en ram för våra liv och bevarade Europa när det västra romerska imperiet försvann. Trots att tragedier har drabbat oss under århundradena som gått och rädslan med rätta har gripit oss, har vi haft en visshet om att Gud älskade oss, inte honom vi har fruktat.

Ändå är julens budskap fortfarande så stort och obegripligt att det berör alla som vågar göra som herdarna på första julaftonen: Gå till Betlehem för att se den som kom till världen som ett försvarslöst barn, skaparen av universum, vars budskap är: Var inte rädd, för allt han vill är att vi ska räddas. Han gjorde allt som var nödvändigt och allt som var i hans makt, men han kontrollerar inte din fria vilja. När Gud gläder sig över alla som säger ja till honom, sörjer han över alla som säger nej. Hitta du något bättre att lita på?

God Jul!