Kommentarer

Den halva millionen eller kanske hela millionen människor som hade kommit till Washington onsdagen den 6. januari under parollem Save America, var på plats för att protestera mot att Kongressen som en oomtvistlig rutinåtgärd skulle bekräfta ett val som de protesterande var övertygade om var stulet och därmed ogiltigt.

Redan innan mötet hade avslutats kompromitterades det av de människor som hunnit ta sig till Capitol Hill och tagit sig in i kongressbyggnaden. Det var inte, som gjorts gällande, frågan om en våldsam ”stormning”. Det fanns endast ett fåtal poliser på plats, trots att Kongressens egna polis hade sammanställt en rapport daterad den 3. januari som utfärdade en varning om att någonting dramatiskt skulle kunna inträffa. Men rapporten till trots fanns nästan inte några poliser på plats. Och det fåtal som var där öppnade beredvilligt dörrarna för demonstranterna.

Trots detta faktum kunde bl,.a. NTB (Norska Telegrambyrån) kabla ut att: ”Tre dagar innan flera tusen Trumpanhängare stormade kongressen, varnade en underrätttelserapport från kongresspolisen om att allvarliga oroligheter skulle kunna bryta ut vid kongressen den 6. januari. I den tolv sidor långa rapporten beskriver kongresspolisen att tusentals rasande demonstranter, uppviglade av president Trump, tillsammans med högerradikala och extrema militiagrupper, sannolikt skulle anlända beväpnade och stridsberedda till Washington. Enligt Washington Post som tagit del av rapporten skulle målet ha varit själva kongressbyggnaden och kongressens representanter. I rapporten fastslogs nämligen att:

”Anhängare till den sittande presidenten ser 6. januari 2021 som den sista möjligheten att ändra valresultatet. Denna känsla av desperation och besvikelse kan utgöra ett motiv för att ta till våld. Till skillnad från tidigare protester mot valutgången är Trumpanhängarnas mål den här gången inte motdemonstranter, utan snarare själva kongressen och dess ledamöter.

Enligt tidningen verkar det som om den interna rapporten inte delats delats med andra myndigheter, som exempelvis FBI vilket säkerhetsexperter anser borde ha lett till att säkerheten vid kongressen borde ha blivit kraftigt förstärkt 6. januari. Vid den så kallade stormningen dödades en polisman och en person som tagit sig in i byggnaden. Ytterligare tre demonstranter dog av andra orsaker, enligt nyhetsbyrån AP.

Men NTB:s utlandsbevakning bortsåg helt från de centrala och obesvarade frågorna: Hur kunde kongresspolisen låta bli att ha tillräckligt med folk på plats om de nu själva visste att något skulle hända? Vakthavande journalist på utlandsavdelningen vid NTB försöker komma undan de besvärliga frågorna genom att gömma sig bakom en uppsjö av adjektiv: Det var inte ”tusentals” som ”stormade kongressen” och dert var inte ”högerradikala” och ”extrema militisgrupper ”uppeldade av Trumps tal”.

Vilka var det då?

Det var en blandning av ANTIFA och federala specialstyrkor som anförde angreppet, och en del av människorna från demonstrationen som gjorde som de hade uppmanats, hakade på och följde efter.Detta har vi fått tunga bevis på i en skrämmande stark artikel i thefederalist.com, skriven av J. Michael Waller. Han är specialist på psykologisk krigföring och har undervisat vid Fort Bragg, somf.ö. nu ska ändra namn efter att Republikanerna i Senaten gått demokraternas krav till mötes.

Waller is senior analyst for strategy at the Center for Security Policy. His areas of onncentration are propaganda, political warfare, psychological warfare, and subversion. He is a former professor at the Institute of World Politics, a graduate school in Washington, DC. A former instructor with the Naval Postgraduate School, he is an instructor/lecturer at the John F Kennedy Special Warfare Center and School at Fort Bragg.

The Federalist tilläts republicera artikeln som ursprungligen publicerats på hemsidan till det centrum där Waller arbetar. (Vi bifogar en kopia under den här artikeln eftersom vi inte är säkra på huruvida det är i sin ordning att själva publicera hela den avslöjande artikeln.)

Rubriken och ingressen säger det mesta: I Saw Provocateurs At The Capitol Riot On Jan. 6

The deadly riot at the U.S. Capitol bore the markings of an organized operation planned well in advance of the Jan. 6 joint session of Congress.

Waller är kategorisk. Han er säker på vad han såg och beskriver det hela i detalj. Man inser att vittnesmålet kommer från en människa som är van att bedöma människor. Han kan konsten att se skillnad på Trump-anhängare och Antifa og professionella. Onsdagen den 6. januari var en professionell operasjon som planerats långt i förväg. Det han såg var ingen spontan händelse. Några ville uppenbarligen använda sig av folkmängden för att provocera fram en konfrontation. Medier som CNN tog därför upp saken och sedan dess har Demokratene «fyllt på» medan Republikanerne bara böjt nacken.

Waller summerar händelseförloppet i fyra huvudpunkter:

Plainclothes militants. Militant, aggressive men in Donald Trump and MAGA gear at a front police line at the base of the temporary presidential inaugural platform;

Agents-provocateurs. Scattered groups of men exhorting the marchers to gather closely and tightly toward the center of the outside of the Capitol building and prevent them from leaving;

Fake Trump protesters. A few young men wearing Trump or MAGA hats backwards and who did not fit in with the rest of the crowd in terms of their actions and demeanor, whom I presumed to be Antifa or other leftist agitators; and

Disciplined, uniformed column of attackers. A column of organized, disciplined men,wearing similar but not identical camouflage uniforms and black gear, some with helmets and GoPro cameras or wearing subdued Punisher skull patches.

Waller beskriver detaljerat var han befann sig och på vilket avstånd från dessa människor han uppehöll sig. Hans beskrivelse andas både sorg och en viss uppgivenhet. När federala myndigheter går till angrepp mot USA:s Kongress medan den sitter i plenum för att godkänna ett elektorsval framstår det som kulmen på en udragen kupp. En slags långdragen statskupp vilken inleddes som ett slags kontraspionage mot presidentkandidaten Donald Trump redan vintern 2015/16 och som kulminerade den 6. januari 2021: Först stjäl man valet och sedan avslutar man det hela genom att ge Trump nådastöten samtidigt som hans fiender fick en hävstång att använda för att stämpla MAGA-rörelsen som högerextrem vilken inte förtjänar vanliga medborgerliga rättigheter.Och i den processen for till och med den amerikanska demokratin all världens väg. Men den lilla omkostnaden såg de som ett rimligt, för att inte säga välkommet, pris när de från första stund bestämde sig för att stoppa Trump.

USA styrs av en elit som saknar skrupler, är hänsynslös och inte backar för någonting den väl bestämt sig för. Det kommer säkert att ta tid innan hela den här operationen, eller kanske kan vi kalla den statskuppen, riktigt sjunker in i medvetandet hos Trump-rörelsen. Den är för övrigt ett mycket mer mångfaldigt fenomen än man framställer den som. Och vettiga människor med förnuftet i behåll följer runtom i hela världen det drama som utspelar sig i USA och alltfler har en växande förmåga att avkoda den massiva indoktrinering de utsätts för av både MSM-medias, BigTechs och Corporate Americas enstämmiga kör.

Så många människor har varit involverade i denna mångåriga kampanj, även allierade, att de anat att vad som än händer kommer det sluta med att Trump kastas ut i den politiska kylan. Men kanske kommer de bli mäkta förvånade när de så småningom upptäcker att MAGA-rörelsen inte lägger sig ner och dör ut och att den elit som nu slår sig för bröstet bara lyckats uppnå en tillfällig delseger.

Förr eller senare kommer dessutom korten upp på bordet. Som vi kan lära av historien så har den en förmåga att förr eller senare avslöja lögner och lyfta fram undangömda fakta i ljuset. Och fakta är fakta – oavsett hur mycket identitetspolitikerna, intersektionalisterna, radikalfeministerna och andra postmoderna virrhjärnor försöker hävda motsatsen. Man kan inte lyfta sig i håret bara för att man vill och tycker det borde vara en mänsklig rättighet. Det är ett empiriskt belagt faktum som inte ens den mest hängivne dekonstruktionist kan hävda är ”fake news”

Waller redovisar ett historiskt faktum. Och vi är otaliga vittnen som kunde följa händelserna vid och inne i Kongressen via TV och Internet. Vi kunde utan att vara på plats och utan större ansträngning konstatera att MSM:s redogörelser för händelseförloppet inte tycktes stämma med vad våra ögon bevittnade. Desto trovärdigare framstår Wallers vittnesmål från platsen för dramat. Han såg händelserna vid Capitol Hill utspela sig ”live” från första parkett – helt oredigerat och utan en aktivistisk journalistkårs tillrättalägganden i öronen.

All of these cells or groups stood out from the very large crowd by their behavior and overall demeanor. However, they did not all appear at the same time. Not until the very end did it appear there was a prearranged plan to storm the Capitol building, and to manipulate the unsuspecting crowd as cover and as a follow-on force.

Waller berättar att han skrev ned vad han såg natten til den 7. januari, och han lät medvetet bli att följa nyhetssändningarna för att inte bli påverkad. Han ville ha en så opåverkad text som möjligt. Han säger att han själv har deltagit i otaliga demonstrationer, efter att ha blivit upplärd av professionella agitatorer från Californien. Utomstående har ännu inte förstått att campus har blivit rena laboratorier for politisk radikalisering, med lärare som driver renodlade kaderskolor. Klockan 11.30 går han och en kamrat til senatens sida av Capitol Hill, där de stöter på kongresspolis i full kravallutrustning:

I walked from near Union Station to the Senate side of Capitol Hill on 2nd and D Streets NW and noticed a small number of Capitol Police dressed in full riot gear, With shin guards and shoulder guards. One carried a black baton with side handle.

Det hade varit ett möte i Freedom Park, avlöst av Trumps tal vid the Ellipse. Folk hade börjat dra sig mot Capitol Hill i en avslappnad atmosfär och på gott humör.

the mood of the crowd was positive and festive. Strangers stopped to talk to one another along the way, resisting but ultimately giving in to offers from street vendors hawking Trump and MAGA memorabilia, or to taking pictures of Washington landmark.

Deltagarna utgjordes av genomsnittliga Trump-anhängare som definitivt inte såg ut som om de var inställda på att ställa till med kravaller och uppror,dvs. raka motsatsen till mediernas beskrivningar:

Of the thousands of people I passed or who passed me along Constitution Avenue, some were indignant and contemptuous of Congress, but not one appeared angry or incited to riot. Many of the marchers were families with small children; many were elderly, overweight, or just plain tired or frail, traits not typically attributed to the riot-prone.

Många var poliser från olika platser runtom i USA. Detta har rapporterats i anti-Trump-medierna med krav på att de bör bli av med sina jobb. Waller säger att de såg tusentals flaggor men bara två sydstatsflaggor och bara en vit rasistflagga. Vilket inte hindrar medierna att påstå att sydstatsflaggor vajade i vinden överallt.

Among the hundreds and hundreds of flags—perhaps thousands—displayed over the next few hours, I saw only two Confederate battle flags and one white supremacist sign, the latter of which some suspected aloud was a leftist plant. The two flags and one sign, I thought, would feature prominently in news reports to present a false image of the crowd.

Denna typ av medveten felrapportering har pågått under flera år och är orsaken till att gräsrotsamerika har vänt ryggen mot medierna och ropar ”CNN sucks!”. Det framställs av medierna som ett angrepp på dem. Men vem är det som använder sin position till att angripa försvarslösa, och är fräcka nog att kalla vanligt folks reaktioner för ”angrepp mot demokratin?”

Lyckligtvis har Trump fått stort stöd från från svarta, latinos och asiater. Vilket naturligtvis förbigås med tystnad från MSM-mediernas sida.

A large group of African-American men sported shirts that said “ Blacks for Trump.Figuring that journalists would emphasize the solitary racist sign and Confederate flags, deliberately ignoring the rest, I took note of the fact that many demonstrators were black, Asian, and Latino, with a strong presence of Vietnamese- and Chinese-Americans.

En liten talande detalj: Stadens myndigheter hade placerat ut ytterst få toaletter och soptunnor. Ändå fanns det knappt något skräp platsen. Det är annars regel vid vänsterorienterade demonstrationer som undantagslöst brukar lämna efter sig rena svinstior. Sopor, skräp och urin är ett sätt att visa sitt förakt och aggression på. Sånt sysslar inte Trump-folket med. De respekterar sin omgivning.

Folkmängden utgjordes av ett genomsnitt av amerikansk arbetarklass. Just detta gör det lätt att se vem som ser avvikande ut och inte smälter in i en grupp människor.

A very few didnt share the jovial, friendly, earnest demeanor of the great majority. Some obviously didnt fit in.

Grupper i tjugoårsåldern hade styrt ut sig med MAGA-kepsar som de otypiskt nog bar bak och fram med skärmen i nacken. Deras sätt att uttrycka och uppföra sig på stämde dessutom dåligt ihop med kläderna de bar.

Among them were younger twentysomethings wearing new Trump or MAGA hats, often with the visor in the back, showing no enthusiasm and either looking at the ground, glowering, or holding out their phones with outstretched arms to make videos of as many faces as possible in the crowd.

Some appeared awkward, the way someones body language inadvertently shows the world that he feel like he doesnt fit in. A few seemed to be nursing a deep, churning rage.

They generally covered their faces with cloth masks, as opposed to the pro- Trump people, few of whom wore masks at all. They walked, often hands in pockets, in clusters of perhaps four to six with at least one of them frequently looking behind.

Waller kallar dem utomstående och utifrån vad han iakttog förmodade han att det handlade om ANTIFA-folk. Han såg dem inte deltaga i några aktioner men lyckades inte behålla dem i sikte hela tiden.

These outliers group looked like trouble. I presumed these fake Trump protesters were Antifa or something similar. However, that entire afternoon I saw none of them act aggressively or cause any problems. At least, not from my vantage point.

Angriparna

En annan grupp som skilde sig från mängden bestod av unga män i nya uniformer. De var uppenbart vältränade och rörde sig på ett annat sätt än de övriga människorna. De föreföll disciplinerade och organiserade.

A second outlier group also stood out. While many marchers wore military camouflage shirts, jackets, or pants of various patterns and states of wear and in all shapes and sizes, here and there one would see people of a different type: Wiry young men in good physical condition dressed neatly in what looked like newer camouflage uniforms with black gear, subdued patches including Punisher skulls, and helmets.

They showed tidiness and discipline. They strode instead of walked, moving at a more rapid pace than most of the people, sometimes breaking into a short jog,and generally keeping to the left side of Constitution Avenue in pairs of two or small groups of three. Unlike others in old military clothes who tended to be affable and talkative, these sullen men seemed not to speak to anyone at all. As we would see, they were the disciplined, uniformed column of attackers.

Waller gickk bakom en folkmängd som han uppskattade bestod av två-tre tusen människor. Längs vägen stod Washington DC-poliser uppställda. Men när de kom fram till det område som kongresspolisen har ansvar för upptäckte de något märkligt: Det fanns ingen polis på plats.

When we crossed First Street NW to enter the Capitol grounds where the Capitol Police had jurisdiction, I noticed no police at all. Several marchers expressed surprise.

Waller hade besökt samma ställe några dagar tidigare. Då höll man på att montera byggnadsställningar inför installationen av den nyvalde presidenten den 20. januari och hela området var avspärrat. Men nu hade avspärrningarna tagits bort och det såg ut som om de ansvariga ville säga: Välkomna att stiga in!

Passing by a few days earlier, I had noticed that, with presidential inaugural platform construction underway, the Capitols West Front lawn had been blocked off with plastic.On this day, there was no barrier blocking the paved footpath with its high granite curbs on either side leading up the Senate side of the hill. The openness seemed like a courtesy gesture from Congress, which controls security.

Waller och hans kamrat lade märke till att flaggorna vajade på Capitol Hill, vilket betydde att Kongressen var samlad. De visste at en stor folkmängd snart skulle samles utanför, men ändå fanns där knappt något säkerhetsfolk på plats. Det var rådde ingen tvekan om den saken.

Yet no Capitol Police appeared anywhere from what we could see, and I commented on to my companion that it was very strange for there to be no police during a joint session of Congress, with or without a gigantic crowd.

Folkmängden fylldes på efterhand och kom fram till platsen nedanför Capitol Hill där podiet för presidentinstallationen stod färdig och klar. Men ingenstans fanns någon polis på plats:

No police could be seen on the platform for now. No police could be seen anywhere.

Waller säger att Capitol Hill-politiet är av ett speciellt slag. De är vana att dagligen behandla tusentals av människor. De är skickliga på att hålla ordning och se till att allt flyter som det ska. Men inte den 6. januari.

Normally, the Capitol Police are excellent at communicating with crowds. Not today.

Plötsligt började det hända saker längst fram, men Waller kunde inte se allt. Han såg bara 40-50 Capitol Hill-poliser med pepparspray-dosor. Där framme hade de utomstående bråkmakarna samlats i sina civila kläder. Men det var inte dem politisen skjöt mot, utan mot folkmängden.

For a few seconds I saw what looked like police in a tussle with some of the marchers up front what appeared to be an organized group in civilian clothes. This organized group are the cell I call the plainclothes militants.They fit right in with the MAGA people.

Suddenly energy surged from the front of the crowd as the anti-riot police, above on the inaugural platform, visibly tensed up. Some sighted their pepper ball weapons toward the densely packed people. One fired a teargas canister not at the plainclothes militants at the front line, but into the crowd itself. Then another. Flash grenades went off in the middle of the crowd.

Det var inte första gången Waller hade sett kravallpolis i aktion. Men utmärkande för dessa var att de verkade rådvilla och saknade all ledning. De visste tydligen inte vad de skulle göra, utan var helt utlämnade till sig själva.

I had seen anti-riot police in action before. They moved with a decisive sense of purpose. Now, the Capitol Police crew seemed confused, as if without a leader or perhaps inadequate rules of engagement. These professionals seemed directionless. Most of the police ended up leaving the surreal scene. Nobody could tell why.

Under normala förhållanden brukar polisen använda sig av megafoner för att kontrollera folkmassor. Men här fanns ingenting.

No bullhorn or sound system could be heard for the police to communicate with the swelling mass of people.

Polisen backade medan folk rörde sig allt längre framåt tills en ny konfrontation uppstod i förtruppen. Polisen fyrade återigen av tårgas rakt in i folkmängden och en flicka blev skadad. Folk blev upprörda och arga.

The police disappeared and a crowd surged up the stairs to the plaza at the Senate entry level. People inside the façade tore through to wave flags. As another canister of tear gas went off, a few people started pushing against the current of incoming marchers to leave the area.

I det ögonblicket tog de professionelle «soldaterna» over ledningen:

Then, a loud, bellowing shout from behind: “Forward! Do not retreat! Forward! Retreat? Nobody was retreating. They were trying to escape the tear gas. But the man kept yelling not to retreat, as if this were a military operation. In a powerful voice, he exhorted the crowd to remain on the plaza and not to disperse on the lawn or depart down the steps to the footpath. Thousands more people continued pouring in from Constitution Avenue.

Then two other men, standing across from one another on the high granite curbs on either side of the footpath, bellowed variations of Forward! Dont you dare retreat! Some made direct eye contact at people and pointed directly at them, as if trying to psyche them into submitting.

De professionella uppträdde som anförare i en attack.

A third man standing on a chair, also shouting Forward, reached down to grab me by the shoulder and barked, Dont retreat! Get back up there! It wasnt an expression of enthusiasm or solidarity; it sounded like a military order. And it wasnt from a wild kid; this guy was probably in his 50s. He looked furious with me.

What did he care what I did? What difference would the departure of ten or even a hundred of us make, with so many more surging in. The furious man crouched down and yelled in my face:We’re going into the Capitol! I ignored him, broke away, and worked my way down the steps.

Först efteråt förstod Waller att han blivit vittne till en noggrant planlagd operation i vilken folkmängden bara var spelbrickor:

What the barking men were doing didnt hit me until later, when we found out about the attack: They appeared to be part of an organized cell of agents- provocateurs to corral people as an unwitting follow-on force behind the plainclothes militants tussling with police—but who, we would later learn, were actually breaking into the Capitol beneath the Great Rotunda to storm Congress. It was just before 3 o’clock.

These apparent agents-provocateurs placed hundreds of unsuspecting supporters of the president in physical danger. They attempted to block exits for people seeking to escape tear gas. They endangered vulnerable people, including children, the frail, and the elderly.

They funneled and pushed hundreds if not thousands of innocent people into a crush toward the Capitol. They did so with the goal of forcing those people into a confrontation with federal police defending Congress.

Den så kallad «stormningen av Kongressen» var sålunda inte spontan. Den var andras verk. Några med makt.

Waller har arbetat som ung lärling i Kongressen. Han känner till både byggnaderna och området utan och innan. Han visste att all säkerhetspersonal och övervakning gör det omöjligt att storma Kongressen. Men han misstog sig. Om de på insidan var beredda att samarbeta med dem på utsidan så var allt möjligt.

Having spent decades around the Capitol since my days as a junior Senate and House staffer, and loving the building and its history as one of our greatest national treasures, I was confident that the Capitol would remain safe. But the lack of perimeter police presence, and the confused actions of those firing tear gas, flash grenades, and pepper balls from the presidential swearing-in platform had me thinking that something was wrong at the command level.

Waller stod med sin kamerat og trodde knappt sina ögon. Han visste att man inte bara kan vandra in i kongressen. Men så:

Then, from the north, a column of uniformed, agile younger men walked briskly, single-file, toward the inaugural stand. They came within two feet of me. Their camouflage uniforms were clean, neat, and with a pattern I couldnt identify.Some had helmets and GoPro cameras. Some uniforms bore subdued insignia, including the Punisher skull. These were the disciplined, uniformed column of attackers. I had seen them in groups of two or three among the marchers on Connecticut Avenue from the Ellipse. Now there were a good three dozen of them,moving in a single, snakelike formation. They were organized. They were disciplined.They were prepared.

We’re taking the Capitol! the first or second announced.

You’re gonna get arrested, someone called out.

They can arrest some of us, but not all of us, another member of the uniformed contingent shouted to no one in particular.

En del av de ordinarie demonstranterna anslöt sig och lät de professionella ta ledningen. Waller och hans kamrat beslutade sig för att lämna området. Hela situationen hade blivit alltför skrämmande. De var i chock efter allt de blivit vittne till.

We didnt know what to say or do. It didnt seem real, but it was. The time was 3:32 p.m. We went home in silence./.