Nyheter

Hervor Niklasson (92) blev rånad och misshandlad av en falsk sjuksköterska i sitt eget hem i Göteborg. Skärmdump SVT

Fem kvinnor i åldern 89 till 97 år kontaktades i januari hemma av en falsk sjuksköterska, som erbjöd information om vaccinet mot Covid-19. Under hembesöken rånades kvinnorna.

En av dem som utsattes för rån och våld är den 92-årige Hervor Niklasson, rapporterar SVT.

När hon förstod att något var fel fick hon ta emot både slag mot ansiktet och kroppen. Hon blev av med värdesaker och smycken till betydande belopp. Som också hade affektionsvärde för 92-åringen.

– Det är ju minnen i allt det här, säger Hervor Niklasson.

– Jag är ju så gammal och tycker man kan få vara i fred de sista åren.

Två män har nu arresterats. Misstanken stöds av tekniska bevis. Männen från Malmö är 29 och 47 år gamla och misstänks för grovt rån, grovt stöld och stöldförsök.

Männen är kopplade till minst ytterligare tio telefonsamtal till kvinnor i Göteborg och dess omgivning, men dessa kvinnor avböjde hembesök.

De falska sjuksköterskorna misstänks också för liknande brott i Stockholm. Fula brott Polisen anser att denna form av brott är grym, eftersom den drabbar de mest utsatta. Peter Adlersson är talesman för polisen i Göteborg och säger till SVT.

– Det är fula brott som drabbar de mest utsatta. Och man tror ju på de här personerna som ringer. De är vältaliga och många har ju gjort en bakgrundskontroll och vet allt om dig också.