Kommentarer

Ju längre det har gått sedan George Orwell publicerade den dystopiska romanen Ninety-Four 1949, desto mer kommer den att likna verkligheten.
I Orwells Oceanien tvångsvisas invånare till ”två minuter av hat” dagligen. Detta görs genom att se en film som visar statens fiender och högljutt uttrycker sitt hat mot dem. På så sätt ser det styrande partiet på att avleda invånarnas obehag från sig själv, och rikta det mot yttre fiender och eventuella inre tankebrottslingar.Idag är makthavarna listigare, men mekanismen är densamma. I Orwells roman hette huvudfienden Emmanuel Goldstein (aka Lev Trotskij), idag heter världens ondskefullaste man Donald Trump. Han har haft den positionen sedan 2015. De senaste månaderna har han mött konkurrens från Vladimir Putin, men Trump fortsätter att växa fram när makthavarnas tjänare ska förklara varför allt inte är idylliskt trots deras utmärkta insatser. Alla som följer dansk media vet att Trump ligger bakom allt ont: Covid, rasism, kvinnohat, klimatförstörelse, kriget i Ukraina, hot mot Nato, inflation och försök till våldsamma kupper. Det finns inget slut på Trumps nidding.

Nu är han också skyldig till att flygplanstillverkaren Boeing har hamnat i trubbel. På sidan 34 i dagens Jyllands-Posten läser du följande rubrik: ”Boeing har förlorat miljarder på handel med Trump.” Vad förlusten har med Trump att göra framgår inte av artikeln. 2018 ingick den dåvarande presidenten ett avtal med Boeing om att leverera två flygplan för användning av Air Force One. Det överenskomna priset var ca. 4 miljarder dollar, men på grund av förseningar och högre kostnader har Boeing slutat med en finansiell insats på 1 miljard dollar. Eftersom Trump inte är ansvarig för flygplansproduktionen är det svårt att se vilket ansvar han ska ha för Boeings förseningar och andra förskingringar.

Men oroa dig inte för det. Jyllands-Posten har åtminstone lyckats koppla Trumps namn till något dåligt igen. Och det är hela poängen.