Ur flödet/i korthet

För några dagar sedan var det 80 år sedan D-dagen 1944, när de allierade styrkorna landsteg i Normandie och startade slutet på andra världskriget.

Den här veckan är det också 75-årsjubileum av klassikern 1984. George Orwells skildring av en värld där friheten har dränerats på substans känns obehagligt passande för vår nuvarande kultur.

I en tid där friheten är under press och krig hotar är det naturligt att ställa frågan: Kommer 2024 att vara mer som 1944 eller dystopin 1984?

Tyvärr finns det många paralleller till 1984, och hjältarna från 1944 verkar vara något som hör hemma i historieböckerna.

Det som nu kallas ”avkolonisering” är allestädes närvarande 1984. Trafalgar Square blir Victory Square, inte övervakat av Nelson utan av Big Brother, den mystiske, odödliga diktatorn.

Det skriver Charles Moore i en kommentar i The Telegraph. Dagens mystiske, odödliga diktator är vad vi ofta beskriver som den djupa staten, som håller på att bli global.

I sitt D-Day-tal varnade president Joe Biden för att ”demokratin är mer hotad runt om i världen än någon gång sedan … dessa stränder stormades.” Han lovade att alliansen ”inte kommer att dra sig ur”.

För det första: Biden har sin egen definition av demokrati. I hans skruvade värld är demokrati bara möjlig i en enpartistat där han och de som kontrollerar honom får styra.

För det andra: Tror någon verkligen att USA och NATO-alliansen är redo att komma till undsättning? Biden säger att han stöder Ukraina, men har samtidigt berättat för ryssarna flera gånger hur långt de kan gå utan att USA reagerar.

I förhållande till Israel låter Biden och hans utrikesminister Antony Blinken sig pressas av Hamas-anhängare i sitt eget parti. Det ständiga ropet om vapenvila och utopin om en tvåstatslösning är en djup förolämpning mot Israel, som befinner sig i ett existentiellt krig.

Biden har frigjort stora medel till Iran, vilket troligen möjliggjorde attacken mot Israel den 7 oktober. Dessutom har ingen glömt fadäsen i Afghanistan. Samtidigt fylls de amerikanska väpnade styrkorna upp av woke, allt färre tar värvning och rekryter måste skickas till fat camps.

Förfallet är tydlig även i Europa. Visserligen har det skett en ökad tilldelning av medel till försvaret, men förfallet var så totalt att det kommer att ta många decennier av verkliga investeringar innan Europa har ett fungerande och avskräckande försvar.

Varken Europa eller USA kan eller vill skydda sina egna gränser, och migranterna strömmar in. Samtidigt hälls miljarderna in i Ukraina, samtidigt som vi själva får slut på ammunition.

Det avskaffande av historia och traditioner som Orwell beskriver känns också igen idag. Faktum är att de tvingas ner i halsen på oss, som när drottning Anne Boleyn plötsligt framställs som en afrikan.


Anne Boleyn var drottning av England från 1533 tills hon halshöggs av sin man Henrik VIII år 153g. Så här ser hon ut i en ny tv-serie från AMC+.

1984 års regims ”centrala doktrin” är ”det förflutnas föränderlighet”. Landets historia och litteratur har suddats ut, med undantag för några grälla berättelser om ondskefulla gärningar av ”kapitalister”.

Inte ens Orwell förutsåg en global feodal kapitalism som samarbetade med en politisk överstatlig elit utan minsta hänsyn till individuella rättigheter.

Som G.K. Chesterton sa, så är problemet med dagens kapitalism att det finns för få kapitalister. Samtidigt leder offentligt och privat samarbete till massiva subventioner, mutor och enorma möjligheter till korruption.

I en äkta kapitalistisk värld skulle den gröna galenskapen ha tagit slut för många decennier sedan. Men så länge det alltid finns mer pengar tillgängliga, antingen genom att flå arbetarklassen eller helt enkelt trycka mer fiat-pengar, så fortsätter det bara.

Bevakningen vi utsätts för är långt mer omfattande än vad Orwell förutspådde när han formulerade sloganen ”Big Brother is watching you”. Vi låter oss övervakas frivilligt, med smarta telefoner, smarta kylskåp och fullständig underkastelse för det tekniska tyranniet.

Utan mobiltelefon är det svårt att komma åt ditt bankkonto, Kivra och andra platser som du behöver för att fungera.

Vaccinationspassen under pandemin är en varning om vad som kommer. Kinas sociala kreditsystem är redan i drift. Möjligheten till total kontroll kan bli ännu värre om de nya feodalisterna får implementera sina digitala centralbankspengar. Då får personer som von der Leyen, WHO, WEF och deras allierade full kontroll över vad vi kan lägga pengar på.

Orwell uppfann också ”tvåminutershatet”, där kontors- och fabriksarbetare var tvungna att samlas, skrika och jubla medan de såg sina fiender hängas ut.


Stillbild från filmen 1984

Idag pågår hatet 24 timmar om dygnet, var vi än är, på sociala medier. Vi upplever judehat på gatorna och på universitet i västvärlden, och vår egen regering är bland de värsta.

Om man inte accepterar HBTQI-tyranni, då ska man hatas. Säger man nej till tvångsvaccination eller den gröna hysterin ska man hatas.

Säger man nej till massinvandring, som leder till våld, våldtäkt, fattigdom, splittring och instabila, osäkra samhällen, då ska man hatas och föraktas.

Orwell uppfann minneshålet (Memory hole): Våra ledare uppfann ”cancel culture” och 15-minutersstäder.

1984 beskriver en vänsterstyrd, stalinistisk och totalitär regering. Idag är tyranniet woke, postmodernt, globalt och helt ointresserat av fakta, historia, traditioner, kultur och av oss som individer. Arvssynden har återuppstått i en mörk och ond version, samtidigt som förlåtelsen helt har avskaffats.

Detta förändrar oss som människor. Om vi ​​utsätts för ett angrepp i framtiden finns det inte en front långt där borta som vi kan resa till.

För dagens front finns på våra egna gator, precis runt hörnet från husen där våra kvinnor och barn vistas. Vem vill resa till en imaginär front när detta innebär att våra egna blir fritt villebråd för de femtekolonnare som våra myndigheter har bjudit in? Vem kommer att offra sig själv och sina egna för sådana som Støre och Barth Eide, som i grunden representerar det största hotet vi står inför?

Läs också