Nyheter

25 kyrkor på norra Gotland stängs efter flera fall av skadegörelse, rapporterar Hela Gotland. Natten till måndagen drabbades tre kyrkor – Lärbro, Tingstäde och Bro. I Bro har någon tömt två pulversläckare i kyrkan.

– Det är ett övergrepp på den öppenhet vi vill ha. Det finns människor som vill besöka kyrkorna och som nu drabbas av detta. Det är en bristande respekt, säger kyrkoherde Martina Åkeson Wollbo till tidningen.

På sin Facebooksida skriver kyrkoherde Martina Åkeson Wollbo:

Det finns några stackare med lite för mycket energi som ägnar sig åt att gå in i kyrkorna här på norr, tömma brandsläckare, fimpa i gästboken, ringa i klockorna, elda lite ljus och andra mindre smarta saker. Idag har vi låst alla kyrkor i norra Gotlands pastorat med omedelbar verkan. Känner du någon som kom hem som en snögubbe i natt? Bilder från Bro kyrka efter det att två pulversläckare tömts. Jag är helt för att kyrkorna ska vara öppna, människor ska kunna gå in och be och tända ett ljus eller se på en speciell målning. Men så här kan vi inte ha det. Nu söker vi sockenbor, någon som bor nära sin kyrka, som vill låsa upp och låsa till morgon och kväll. Då kan vi ha öppet dagtid – du som ställer upp får såklart ett arvode.

Skadegörelsen är inte de första mot kyrkor på norra Gotland. Bara i år har ett 30-tal incidenter inträffat. På grund av skadegörelsen så har yrkan har anlitat en bevakningsfirma som patrullerar. De senaste händelserna har polisanmälts.

Fastighetschefen Kenneth Mars beklagar att man nu tvingas hålla kyrkorna låsta.

”Det var ett tungt beslut att fatta. Vi har varit stolta över att ha kyrkorna öppna generösa tider, och vi vet att det betytt mycket för människor som kunnat söka sig till kyrkorna och finna en stunds ro”, säger han i ett uttalande.