Kommentarer

Den tidigare republikanska talaren för Representanthuset, Newt Gingrich, säger att den dämning som hittills har skyddat Biden-familjen från straffrättsliga konsekvenser av deras korruption håller på att brista. Han hänvisar till att till och med vissa vänsterorienterade medier inte längre kan ignorera vad flera visselblåsare har vittnat om under ed. Och nästa vecka kommer en av Hunter Bidens tidigare affärspartners, Devon Archer, återigen att avlägga förklaring, vilket enligt New York Post-journalisten Miranda Devine kommer att vara förödande för både Hunter Biden och hans snokande far, Joe. Som om det inte vore nog, antyder ordföranden för Repräsentanthusets övervakningsutskott, James Comer, att han är på spåret av Joes utländska konton där han kanske har gömt avkastningen av sina kriminella aktiviteter.

Under tiden har Hunter Biden tvingats se sin sweethearts-affär med åklagarmyndigheten slängd av bordet av en federal domare i Delaware. Om affären hade accepterats, skulle Hunter ha sluppit undan med två mindre domar för skatteundanhållande och en för olaglig vapeninnehav. Ingen av dem skulle ha inneburit fängelsestraff, men domaren var uppenbarligen missnöjd med det som stod med smått, nämligen att affären skulle befria Joes son från alla rättsliga förföljelser – även för brott han ännu inte har begått. Därefter är det inte säkert att Hunter undkommer en tur bakom galler.

I en rättsstat skulle det se mörkt ut för Biden-syndikatet, men USA är inte en rättsstat så länge Justitiedepartementet och FBI kan agera som Joes och demokraternas Gestapo utan konsekvenser.

Flera demokratiska kongressmedlemmar och presskommentatorer hävdar fortfarande att de inte har sett några bevis för att Biden eller hans son skulle ha begått något olagligt, och det kan de naturligtvis ha rätt i. Om man vägrar att se på bevisen, ser man dem naturligtvis inte.

Ledande republikaner är optimistiska och förutspår att maffiabossen i Vita huset inte undgår straff denna gång. Det gäller inte minst Donald Trump, som verkar säker på att han vinner det kommande presidentvalet.

Det är dock mycket tveksamt. Några av de senaste opinionsundersökningarna visar att om striden står mellan Biden och Trump, kommer Biden att vinna. Det kan nästan bara förklaras med att stora delar av befolkningen inte har hört talas om den hög av bevis som dagligen växer sig större. Eller ännu mer oroande: De vet om det och är kanske övertygade om att Joe och hans familj har sålt ut amerikanska intressen för smutsiga pengar, men ändå föredrar de Biden framför Trump.

Om den senare förklaringen är sann, måste det betyda att ungefär hälften av den amerikanska befolkningen inte bryr sig om att leva under ett delat rättssystem, där demokrater straffritt kan göra vad republikaner blir straffade för.

I så fall är USA på god väg mot ett fascistiskt system, som just kännetecknas av att stora delar av befolkningen drivs av hat och därför ser bort ifrån om de sittande tyrannerna fyller på kassan.