Nyheter

Det krävs inte mycket uppmärksamhet för att märka att regimmedierna och den talande klassen har utsett Elon Musk till fiende. NRK:s morgonsändning hade ett inslag om att det snart kan vara slut för Twitter, som nu heter X. Musk har förstört företaget, var refrängen.

En medieprofessor medverkade för att berätta att yttrandefriheten är under press efter att Musk tagit över. NRK har överhuvudtaget inte nämnt Twitter Files-avslöjandena. Censur är inte ett ämne. Det säger allt om vilken sida norska medier står på, när en av de största presskandalerna i nyare historia varken återges eller kommenteras.

Musk är en gigant som entreprenör. Han har åstadkommit något som ingen annan inom en mycket svår bransch, bil- och kommunikation – genom Spacelink och SpaceX. Även AI är han involverad i genom Nevrolink.

Ända sedan han intog mediefältet har medierna motarbetat honom. De vill inte ha konkurrens. Musk har redan bevisat att medierna är köpta och betalda.

DN skrev på ledarplats att Polisen skulle sluta använda X som plattform.

Nu är det AFP, ägt av den franska staten, som stämmer X för användning av innehåll. X-meddelanden länkar till nyhetsartiklar, och det vill AFP ha betalt för. Lawfare har blivit ett politiskt verktyg. Om de inte vinner fram skjuter det upp processer och det kostar pengar.

De gamla medierna kämpar för sin position och definitionsmakt. De kämpar en hopplös kamp.

Det franska nyhetsbyrån AFP har stämt X, tidigare känt som Twitter, som vägrar förhandla om betalning för upphovsrättskyddat innehåll som delas online.

Stämningen är en del av en global kamp där medieföretag vill ha betalt, eftersom de anser att deras innehåll bidrar till att skapa värde för företag som X, Facebook och Google.

Mediernas sak har stärkts av en EU-lag från 2019 som öppnar för betalning för delat innehåll. Så småningom gick Google och Facebook med på att betala några franska medieföretag.

Enligt AFP har X, som ägs av mångmiljardären Elon Musk, vägrat gå i dialog om betalning. I ett uttalande säger nyhetsbyrån att de har lämnat in en stämning i Paris för att tvinga X att lämna ut data som kan bilda underlag för att uppskatta ett rimligt pris.

X har ännu inte varit tillgängligt för kommentarer till fallet.

Även om franska medier har fått gehör i vissa fall, har de stora teknologiföretagen motarbetat i andra regioner. I Kanada blockerar Meta nyhetsinnehåll på Facebook och Instagram efter att en ny lag kräver att de betalar för innehållet. Google har hotat med liknande åtgärder.

De två företagen har också kämpat mot liknande förslag i Australien. (NTB)