Nyheter

Under åren 2006-2019 har antalet kommunikatörer inom myndigheter ökat med närmare 50 procent. Regeringen är nu oroliga över att detta kan påverka kärnverksamheten.

Det är inte tydligt varför kommunikationsverksamheten har ökat i en sådan stor omfattning eller i vilken utsträckning myndigheterna ägnar sig åt opinionsbildning. Därför har nu regeringen gett statskontoret i uppdrag att analysera och kartlägga myndigheternas informations- och kommunikationsverksamhet.

Document fick en intervju med civilminister Erik Slottner (KD)

Finns det för många kommunikatörer inom förvaltningen?

– Det vet vi inte och det vill vi nu ta reda på vad den stora ökningen av anställda på kommunikationsenheter beror på.

Är det tidigare regeringar eller är det bara en sak som har skett över tid?

– Ja, vi har sett en stor ökning av antalet kommunikatörer med nästan 50 procent mellan 2006 och 2019 och vi har inte kunnat se någonting i regeringens styrning som motiverar det här, utan det har ökat mycket mer än genomsnittet på myndigheterna och det kan ha naturliga orsaker. Det kan vara så att omvärldsläget motiverar en ökning av kommunikatörerna.

Slottner förklarar vidare att det är rimligt att regeringen utreder när en enskild post ökat så mycket. Det blir extra viktigt menar Slottner när posten inte faller under vad som är kärnuppdraget för myndigheter,

– Vi vill ha med kunskap och beställer därför en sån analys just för att se vad det beror på. Det är för att säkerställa att ökningen av kommunikation inte
tränger undan satsning på just kärnverksamheten.