Nyheter

EU är berett att vidta ekonomiska sanktioner mot Ungern om landet fortsätter att blockera ett nytt stödpaket till Ukraina. Det visar hemliga dokument som Financial Times tagit del av.

Enligt dokumentet planerar EU att permanent stoppa allt finansiellt stöd till Ungern om premiärminister Viktor Orbán inte går med på att släppa fram stödpaketet på torsdag. Syftet är att skrämma marknaden och utlösa en massförsäljning av Ungerns valuta, forinten. Detta skulle i sin tur leda till ökade lånekostnader för Ungern och försvaga landets ekonomi.

EU-draget beskrivs som en betydande upptrappning i konflikten mellan unionen och det mest ryssvänliga medlemslandet. Enligt tre EU-källor ställer sig många länder bakom förslaget.

Ungerns EU-minister János Bóka säger till Financial Times att landet inte var medveten om hotet, men att man inte planerar att ”falla för trycket”.

Orbán har tidigare sagt att han inte kommer att släppa fram stödpaketet till Ukraina om det innehåller krav på att Ungern anpassar sin lagstiftning till EU:s standarder. Orbán har bland annat kritiserat EU:s planer på att införa ett gemensamt gasförvärvssystem och en gemensam gaslagstiftning.

EU-länderna är eniga om att stödpaketet till Ukraina är nödvändigt för att hjälpa landet att bekämpa den ryska invasionen. Stödpaketet omfattar bland annat 500 miljoner euro i militärt bistånd och 1,5 miljarder euro i humanitärt bistånd.

**Konsekvenser**

Om EU går vidare med sina hot mot Ungern skulle det få betydande konsekvenser för båda länderna. Ungern skulle drabbas av en ekonomisk kris, vilket skulle kunna leda till politisk instabilitet. EU skulle däremot riskera att splittras, eftersom flera länder är kritiska till förslaget om sanktioner mot Ungern.