Nyheter

På fredagen meddelade FN att flera personer kommer sparkas från UNRWA, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, på grund av misstankar om deras deltagande i terrorattacken mot Israel den 7 oktober förra året. Enligt amerikanska uppgifter rör det sig om tolv UNRWA-anställda som misstänks ha varit inblandade i attacken.

Israeliska myndigheter har försett UNRWA med information om de påstådda inblandningarna i den fruktansvärda attacken, enligt FN-organets chef Philippe Lazzarini, skriver Dagens Nyheter.

Efter detta meddelade USA att man kommer frysa sitt finansiella stöd till UNRWA. Även Storbritannien, Finland, Italien, Australien, Tyskland och Kanada meddelade att de kommer stoppa sitt stöd till organisationen.

Finlands utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio säger att inga pengar från Finland får gå till Hamas eller andra terrorister, och misstanken om inblandning av UNRWA-anställda leder till att stödet avbryts.

PLO, som styr den palestinska myndigheten på Västbanken, uppmanar länderna att dra tillbaka sina beslut. UNRWA:s chef Philippe Lazzarini uttrycker chock över att så många länder pausar sitt stöd till organisationen på grund av anklagelser mot en liten grupp personal.

Svenska bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell skriver att inga svenska medel har betalats ut till UNRWA:s arbete hittills i år, men regeringen har anslagit 400 miljoner till organisationen under 2024. Forssell uttrycker att de mottagna misstankarna är mycket allvarliga och graverande, och förväntar sig att UNRWA kommer att samarbeta med den svenska regeringen och andra internationella aktörer för att utreda saken.