Nyheter

Svenska staten, genom biståndsorganisationen Sida, har beslutat att pausa utbetalningarna till FN:s hjälporganisation Unrwa. Biståndsminister Johan Forssell (M) meddelar att 31 miljoner kronor istället kommer att omfördelas till andra biståndsorganisationer verksamma i området, berättar Forssell för Aftonbladet.

Beslutet motiveras av allvarlig information som regeringen tar på stort allvar. Johan Forssell betonar att det är ett klokt beslut och att pengarna nu kommer att gå till seriösa aktörer utan kopplingar till terrorism. Organisationer som nämns som möjliga mottagare inkluderar World Food Programme och Röda Korset, men exakta detaljer har ännu inte offentliggjorts.

De 31 miljonerna utgör en del av en humanitär pott som regeringen tidigare beslutat om, men Sida själva fördelar. Tidigare i december hade regeringen avsatt 400 miljoner kronor till FN-organisationen Unrwa, men enligt Forssell kommer inget svenskt kärnstöd till organisationen att betalas ut under 2024.

Beslutet att dra in stödet till Unrwa kommer efter att tolv anställda på organisationen avskedats på grund av misstankar om inblandning i en attack mot Israel, utförd av Hamas i oktober. Flera länder, inklusive USA, Storbritannien, Frankrike, Japan och Tyskland, har också dragit tillbaka sitt bistånd till Unrwa i väntan på utredning.

Reaktionerna på beslutet har varit blandade. Norska flyktinghjälpen, NRC, varnar för att biståndsstoppen kan leda till allvarliga konsekvenser för palestinska liv, särskilt i Gaza, där Unrwa är den största humanitära aktören. Fredspristagaren Beatrice Fihn kallar dock Sveriges beslut för ”ofattbart” och menar att det hindrar mat och hjälp från att nå fram.