Nyheter

USA och koalitionen av stater som bevakar sjöfartstrafiken i Röda havet slog till mot houthierna natten mot fredagen. Det sköts från luften, marken och under vattnet. I spetsen låg USA och Storbritannien, men även Australien, Nederländerna, Kanada och Bahrain deltog. Houthierna har fått varning efter varning. Det är bara en tidsfråga innan en katastrof inträffar. Många stora rederier skickar istället sina fartyg runt i Sydafrika.

Houthierna säger att de skjuter mot internationell sjöfart för att straffa alla som är associerade med Israel. De gör det i solidaritet med Gaza.

På fredagskvällen fick de smaka på sin egen medicin. Ett dussintal mål träffades.

För USA handlade det också om att skicka ett budskap till Iran: Iranskstödda miliser har skjutit mot amerikanska mål i hela Mellanöstern långt över hundra gånger.

Biden sa i ett tal att han inte kommer att tveka att rikta nya attacker mot houthierna för att skydda människor och sjöfartstrafik.

Houthiernas ledare, Abdel-Malek al-Houthi, sa på torsdagen att deras svar kommer att bli hårdare än vad västländerna kan utsätta dem för.

”Varje amerikansk attack kommer inte att förbli utan ett svar. Responsen kommer att vara större än attacken som utfördes med tjugo drönare och ett antal missiler”, sade han.

En underrättelserapport som blev känd i torsdags uppgav att hundratals houthier har tränats av revolutionsgardet i Iran. Det skriver The Times of Israel.

Iran eskalerade sedan tabellen och tog över en oljetanker på väg till Turkiet i Omanbukten på torsdagsmorgonen.

Houthierna har genomfört 27 attacker mot sjöfarten och många av målen har inte haft något med Israel att göra. En säkerhetsanalytiker, Richard Goldberg, säger att USA måste ändra sin strategi. Varningar och hot hjälper inte mot houthierna.

”Presidenten måste i grunden ändra kalkylen för Iran och dess ombud. Har president Biden beordrat houthierna att återföras som en utländsk terroristorganisation? President Biden beordrade att 10 miljarder dollar för Iran skulle frysas? Kommer några IRGC-mål i Jemen , eller Irans underrättelselastfartyg bli måltavla? Dessa är alla relevanta frågor som hjälper till att informera om vad policyn är och om avskräckningen faktiskt kommer att återställas.”

 

En av de första sakerna Biden gjorde var att ta bort houthierna från kategorin terroristorganisationer. Det var en gest till Iran som inte har mottagits.

 

https://www.foxnews.com/world/us-uk-coalition-strike-iran-backed-houthi-targets-yemen-spate-ship-attacks-red-sea