Nyheter

Efter protester från föräldrar har teatergruppen ”Bland drakar och dragqueens” hindrats från att uppträda på två förskolor på Lidingö, enligt en rapport från Sveriges Radio P4 Stockholm.

Planen var att män klädda som kvinnor skulle läsa böcker för barn på förskolorna, men föräldrarna motsatte sig idén och krävde att sagostunden skulle hållas någon annanstans. Som ett resultat har arrangemanget flyttats till stadshuset.

– Om vissa föräldrar känner att det här känns otryggt, då är valfrihet bra. Då kan man välja själv, säger Christer Mohlin (M), ordförande för utbildningsnämnden.

Protesterna från föräldrarna har väckt en debatt om tolerans och förståelse för olika uttrycksformer inom samhället. Vissa menar att föräldrarna har rätt att påverka barnens miljö och känna sig trygga med de aktiviteter som arrangeras på förskolan, medan andra ser detta som ett steg tillbaka för mångfald och inkludering.

Teatergruppen ”Bland drakar och dragqueens” hade som mål att främja en öppenhet och acceptans för olika könsidentiteter och uttryck. Deras insatser har tidigare mötts med positiv respons på andra platser, men den senaste händelsen på Lidingö har tydligt visat på att det finns delade åsikter inom samhället när det gäller dessa frågor.

Flera företrädare för HBTQ+-rörelsen har uttryckt sin besvikelse över beslutet att flytta evenemanget och menar att det är viktigt att fortsätta arbeta för att skapa en inkluderande miljö för alla, oavsett kön eller könsidentitet.