Nyheter

I vissa svenska städer finns det nu en övervägande av icke-svenskspråkiga barn. Illustrationsfoto.

I vissa städer och kommuner i Sverige talar ett ökande antal barn arabiska och många förstår inte svenska alls. Nu slår personalen på hälsocentret i Ronneby larmet och är orolig för barnens framtid i Sverige.

Det ärr Fria Tider som rapporterar att arabiska är det språk som används av ett stort antal barn i Ronneby, i Blekinge kommun. Många av barnen talar helt enkelt inte svenska.

«20 läkare och sjuksköterskor vid barnomsorgscentret i Ronneby slår nu larm om att många barn i kommunen inte förstår svenska, rapporterar P4 Blekinge. Bland annat föreslås att barnen blandas så att de inte blir för ”homogena”, skriver Fria Tider.

Det berättas vidare med hänvisning till svenska radio:

”De påpekar bland annat att det finns förskolor i kommunen” som nästan bara har arabisktalande barn ”, skriver Sveriges Radio.

Hälso- och sjukvårdspersonal har därför problem med att kommunicera med barn:

”Du förstår på kroppsspråk och andra saker som barnen inte förstår oss”, säger Christine Andersson, distriktssjuksköterska på vårdcentret Ronneby, till P4 Blekinge och påpekar att det gör personalen orolig.

Och problemet har vuxit under de senaste två åren. Tidigare var det tvärtom att invandrarbarnen var tvungna att hjälpa sina föräldrar att förstå svenska. Men det har förändrats.

Det finns oro för hur det kommer att gå med barn som växer upp i Sverige utan att kunna språket i landet. Vilka möjligheter har de för att lyckas i samhället?

Sjuksköterskorna befarar nu att barnen kommer klara sig sämre i samhället om de inte lär sig svenska.

Nå ses det etter løsninger, og det er blant annet foreslått at barna ikke skal gå i klasser bestående av kun elever som ikke er svenskspråklige.

Ett förslag är att dela upp barnen så att det inte blir för «homogent».

Ronnebys kommunalråd Roger Fredriksson (M) hoppas kunna lösa problemet med blandade skolor som består av elever med olika ursprung.