Kommentarer

Mohamed Merah inledde jihad i Frankrike med sin killing spree i mars 2012.

Medan terrorhotet i Frankrike är fortsatt stort är frisläppandet av dömda islamistiska fångar från franska fängelser i snabb takt. Under perioden 2020–2023 kommer minst 230 islamister som fängslats för terroristbrott sannolikt att släppas, skriver Le Figaro.

I år har 63 redan släppts och cirka 20 förväntas släppas den 31 december. Detta innebär att cirka 80 islamister lämnar fängelset först 2020. Knappt 70 frigivningar kommer att följa 2021, cirka 50 år 2020 och cirka 30 år 2023.
En anonym domare säger till den franska tidningen att denna summa på ca. 230 personer är det minsta antalet, eftersom ett liknande antal sitter i förvar i avvaktan på rättegång och dom.

Domaren är orolig för de massiva utsläppen, som inte åtföljs av lugnande säkerhetsgarantier.

”De som släpps nu är jihadisterna från den första vågen. Dessa människor är ofta mycket välutbildade, och en del av dem är redo för allt, inklusive döden. ”

Domen är inte i proportion till den risk de utgör, anser domaren:

”De fick relativt lätta domar, fem till sex år i fängelse, för vid tidpunkten för gripandet hade resor till krigszonerna i Syrien endast tio års fängelse, eftersom det inte ansågs vara ett av de allvarligaste brotten. »

Det var först 2015 som strafframen ökades. I dag riskerar man upp till 30 års fängelse för att gå med i en terroristorganisation i en krigszon. Lagen har dock ingen retroaktiv effekt på jihadisterna som lämnade före lagändringen, även om dessa är bland de mest fanatiska.

Myndigheterna döljer inte sin oro, inte minst eftersom medlen för att övervaka terroristerna efter att de släppts ur fängelset kan förbättras avsevärt.

Fram till skärpningen av lagstiftningen om terrorism var frigivna terrorfångar med relativt milda straff föremål för ”socio-judiciell” uppföljning, vilket inte ger ökad säkerhet i sig, men kanske bättre intelligens.

En anonym polis är inte nöjd med uppföljningen av dem som får sju års fängelse eller mer:

Lagstiftarna utvecklade systemet enligt modellen för vad som görs med sexöverträdare, som att tvinga terrorister till psykiatriker. ”Läkare tycker vanligtvis att personen i fråga inte är galen, utan helt enkelt har gjort några ideologiska val”, ber polisen om ursäkt för den upplevelsen.

Myndigheterna har rätt att genomföra vårdnadsåtgärder mot frigivna terrordömda om man anser att risken för återfall är hög, men tidsgränsen är begränsad till sex månader i taget, och domstolarna kräver ”nya element” för att förlänga åtgärderna, men underrättelsetjänstemän är ovilliga att låta domstolarna vet allt de själva vet.

De som arbetar med antiterrorism känner att de kämpar mot de största fienderna med händerna bundna bakom ryggen, avslutar Le Figaro.

De har all anledning att. Kampen mot islamisk terrorism tar inte hänsyn till att de som tar Koranen och andra islamiska källtexter bokstavligen är en potentiell säkerhetsrisk, och det är aldrig känt vem som plötsligt känner för att utöva jihad.

Den politiska klassen i våra samhällen har helt enkelt blivit religiöst analfabeter, där man inte kan se islams inneboende våld som särskilt problematiskt. Trots avskuren huvud och blod som strömmar finns det en insikt som inte tränger igenom: Islam är farligt.