Kommentarer

Gång på gång måste vi lyssna på politiker och media som predikar om en tvåstatslösning på den israelisk-palestinska konflikten. Senast har Storbritanniens utrikesminister David Cameron förespråkat en sådan ordning, vilket också är den danska regeringens önskan.

Det finns också rykten om att USA:s regering leker med planer på att ensidigt erkänna de palestinskt styrda områdena väster om Jordanfloden som en stat med rätt till medlemskap i FN – givetvis utan att få israelisk acceptans för ett sådant steg.

Den holländska politikern Geert Wilders, som gjorde stora framsteg i förra valet, sa en gång att en tvåstatslösning redan finns, eftersom det tidigare brittiska mandatområdet för Palestina har ersatts av två stater, nämligen Jordanien och Israel. Han har rätt i det, men det är inte vad som vanligtvis menas med idén om två stater. Tanken är att de palestinskt styrda områdena Judéen och Samarien samt Gaza ska göras till en stat.

Den republikanske senatorn Lindsey Graham – en av Israels mest målmedvetna anhängare i den amerikanska kongressen – motsätter sig starkt denna idé. ”Jag tycker att det är oansvarigt och farligt att erkänna en palestinsk stat ensidigt innan fred har uppnåtts med Israel”, sa han till Fox News i går. ”Det skulle vara likvärdigt med att erkänna tyskarna mitt under förintelsen.”

Enligt Lindsey Graham visar Hamas attack mot Israel den 7 oktober att palestinierna i Gaza inte är pålitliga grannar. ”De våldtar kvinnor. De sätter bebisar i ugnar. Vi kommer inte att belöna dem för denna attack.” Senator Graham påpekar också att ingen i Israel kommer att ge palestinierna en stat efter Hamas mord.

Lindsey Graham har såklart rätt. Ingen ansvarsfull israelisk regering skulle kunna gå med på att erkänna en stat med ledare som öppet har proklamerat att deras plan är att utplåna den judiska staten och kasta åtta miljoner judar i havet.

Om en tvåstatslösning ska vara vettig måste palestinierna först visa i praktiken att de är villiga att leva i fred med Israel. Och det betyder att de upphör med sitt stöd till terrorister och slutar indoktrinera palestinska barn med judehat.

Det är svårt att förstå att västerländska ledare vill att Israel ska acceptera att vara omringad av en stat som i första hand strävar efter att förinta Israel. Du skulle inte begära det av något annat land, men nu pratar vi om judar, och du är van att göra narr av dem. Det har faktiskt varit en europeisk specialitet i hundratals år.

Les også