Nyheter

Major Oleksandr Proskurin leder en ukrainsk bataljon vid fronten. Han är mycket kritisk till att Zelenskyj har sparkat den populära och respekterade försvarschefen Valery Zaluzhny.

Proskurins bataljon har halverats efter stora förluster. De är nu inkorporerade i en brigad med en historia som går tillbaka till andra världskriget. Soldaterna har bara haft en månad ledigt sedan februari 2022, säger majoren till The Times.

I sin kikare ser Proskurin ryska soldater ligga i snön en och en halv kilometer bort.

– Vi väntar i 90 minuter, blir de skadade kommer de att dö i den här kylan. Om de rör sig attackerar vi dem igen.

Krigets brutalitet är vardag för en bataljonschef.

Proskurin anklagar Zelenskyj för att hans bataljon är underbemannad. Rekryteringen av nya soldater har upphört och soldaterna vid fronten känner att uppgifterna blir för stora. Proskurin menar att Zelenskyi misslyckas med försvaret av landet för politiska vinster genom att sparka försvarschefen Zaluzhny.

– Det största problemet med Zelenskyj är att han är inkompetent och han rekryterar inkompetenta personer till sitt lag. Han är en sluten person, säger majoren.

– Samtidigt som Zaluzhny har ett rykte som en god och ärlig man, det finns ingen lämplig ersättare för honom.

Zaluzhnys ersättare är general Oleksandr Syrskyi, som många anser vara en politiskt utsedd officer som bara kommer att följa order från Kiev, utan hänsyn till militära intressen, skriver The Times.

Han anklagas också för att ha offrat några av Ukrainas bästa enheter för att fortsätta kampen för Bakhmut.

Zaluzhnyi bad om 500 000 nya soldater efter nästan två års krig. Men Zelenskyj sa nej och skyllde på ekonomin, men möjligen tog han beslutet för att han förstod att det skulle bli svårt att utbilda så många nya soldater.

Flera rekryteringsagenter har fått sparken på grund av anklagelser om korruption och soldaterna vid fronten lämnas ensamma. Frustrationen Proskurin känner är tydlig.

– Ta en titt på parlamentsledamöter från Zelenskyjs parti, majoriteten är imbeciller. Regeringen förklarade aldrig varför vi behövde mobilisera, istället drog dessa idioter bara folk från gatan medan ryssarna spred videor av det i sociala medier. Vi förlorar informationskriget.

Proskurin (35) har tre medaljer för strider han utkämpat mot Putins trupper i åtta år. Han förlorade ett ben 2016 men återvände till fronten. Majoren är medveten om att hans karriär är hotad eftersom att han ger sådana kommentarer till pressen. Men han anser det vara en plikt att varna sitt land för att de går som sömngångare mot undergången.

– Om vi ​​fortsätter på samma väg som nu, tar bort erfarna befälhavare, använder gammal sovjetisk taktik, följer order för ingenting, låtsas att det är okej om vi förlorar vår position eftersom vi snart kan återta den, om korruptionen fortsätter att växa och om makthavarnas inställning inte förändras, då har vi inte så stor chans.

Flera soldater och befäl vid fronten delar Proskurins uppfattning, skriver The Times. De säger uppriktigt att de inte kan hålla linjen särskilt länge utan nya förnödenheter och fler soldater.

Besvikelsen efter den misslyckade motoffensiven är tydlig. Fallskärmstrupper bestående av 100 man får uppdrag som är avsedda för hela bataljonen på 700 man. Krig är ett helvete, och en strid i uppförsbacke är värre än helvetet.

Sårade soldater registreras och dras av från antalet när bataljonernas bemanning beräknas i militärhögkvarteret. Men döda soldater anses fortfarande vara en del av bataljonen. Så generalerna kan skicka vad de tror är 500 man till tuffa uppdrag, medan bara 300 av dem fortfarande är vid liv.

Frontsoldaterna betalar med sitt blod, och som alltid är det infanteriet som får utstå de största förlusterna.

Men inte ens en missnöjd bataljonschef som Proskurin överväger att ge upp kampen mot ryssarna.

– Vi kommer att kämpa oavsett vad, oavsett om vi får stöd och vapen eller inte, för det här är vårt liv, det här är vårt land, vår frihet. Var stark, behåll ditt mod, håll din position.