Ur flödet/i korthet

– Jag är brun på ett sätt som vita människor gillar, så det är viktigt att jag höjer min röst å palestiniernas vägnar.

Det säger podcastaren, tv-personligheten, frisören och kokboksförfattaren Fetisha Williams (30) i en omfattande porträttintervju i helgens A magazine.

Kommentaren kom när journalisten Guro Hoftun ifrågasatte Williams reaktion på kollegan Linnea Løtvedts TikTok-klipp om Gaza. Løtvedt sa i videon att hon kommer att förbli neutral i konflikten. Svaret från Williams saknade de viktigaste argumenten:

All that forehead. No brain. You white, precious, stuck up little bitch.

Journalisten frågar om hon kan förstå att hon kallades rasist efter utbrottet.

– Om folk tror att jag är rasist för att jag kallat henne vit och privilegierad, då är de själva rasister. Då missförstod de.

Djup klyfta

I en artikel i Aftenposten skrev Magdi i Karpe Diem att han inte längre anser sig vara en del av ett ”vi” i Norge. Detta ska ha skett efter att bomberna över Gaza ”skapar en djupare klyfta i Europa”. Journalisten frågar Williams om detta är kärnan i det hon försöker förmedla.

– Hundra procent. Jag är brun på ett sätt som vita människor gillar, så det är viktigt att jag höjer min röst å palestiniernas vägnar.

Och tillägger:

– Folk är rasister. Men det de är rädda för, är att bli kallade rasister.

Ytterligare information om hur du kan vara brun för att personer med nedsatt hudpigmentering ska ogilla dig lämnades inte.

Konstruerar konflikter mellan hudfärger

I kommentarsfältet under intervjun är Tony Bernhard Kløftan inte speciellt imponerad. Han tycker att Williams missar målet när hon konstruerar en konflikt mellan ”vita” och ”bruna” i Israel.

– Det är möjligt att Fetisha Williams själv har upplevt rasism, men hon har fel när hon använder hudfärg som nyckel för att förstå konflikten i Mellanöstern. Det är inte olika grader av brun färg som är problemet i relationen mellan Israel och Palestina, och det är förmodligen därför det var Williams som stämplades som rasist i det utbytet.

Ingenting nytt

Det är inget nytt att Williams tycker sig se icke-existerande rasister mitt på ljusa dagen. Som deltagare i TV2-serien Camp Culinaris var hon övertygad om att Leif Einar ”Lothepus” Lothe var rasist. Det motbevisades dock under inspelningen.

Fetisha Williams föddes i Miami, Florida. Pappan träffade en norsk kvinna och flyttade till Moss när dottern var två år. Hon fick komma till Norge först när hon var sex år.