Nyheter

Under söndagens Vasalopp försökte klimataktivister störa sprinten, men de togs omgående om hand av mycket handlingskraftiga vakter. Klimataktionen blev en flopp.

När det bara var några hundra meter kvar av det 90 kilometer långa Vasaloppet stormade två eller tre klimataktivister in på spåret för att förstöra den suveräne ledaren, norska Torleif Syrstads, spurt.

Det kunde ha blivit en total katastrof för loppet, med en totalt förstörd triumfspurt för Syrstad. Men gudskelov föddes inte vakterna vid läktarna igår. Imponerande snabbt kastade de sig mot inkräktarna och fick dem dels kastade i snön, dels knuffade ur spåret.

Allt gick väldigt snabbt och vakternas agerande var kraftfullt och mycket gediget. Det var män som uppenbarligen är vana vid att hantera tyngre ting än taniga klimataktivister. Aktivisterna togs bort som om de vore trasdockor.


Bild från scenen, skärmdump NRK.

På ett ögonblick var den pinsamma ”demonstrationen” över nästan innan den hade börjat, och knappt någon fattade vad som egentligen hände. Det gjorde att demonstranterna inte fick ut något nämnvärt ”värde” av sitt agerande och den förmodligen långa resan till Mora i Sverige för att orsaka störningar var förgäves.

Norrmannen Torleif Syrstad kunde ostört spurta sig till en överlägsen seger i Vasaloppet 2024, andraplatsen gick till norrmannen Johan Hoel. Det blev även norsk dubbelseger i damklassen, med Emilie Fleten och Magni Smedås.

Svenskarna sattes ordentligt på plats i sitt eget prestigefyllda lopp i helgen. Men även de svenska vakterna är definitivt dagens hjältar.

Det är inte första gången sådana klimatmobbar har försökt förstöra sportevenemang. För inte så länge sedan slog de till under en längdtävling i Lillehammer, som Document beskrev så här:

Det var företrädare för klimataktivistgruppen ”Stopp oljeletingen” som låg bakom aktionen. Det har representanter för den klimathysteriska gruppen själva bekräftat för TV 2.

– Deltagarna i dagens aktion har satt sig in i konsekvenserna både för de som berörs av aktionen och för sig själva, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

TV 2:s kommentatorer trodde först att det var festliga scener som utspelade sig ute i spåren när de såg en bloss tändas, men de insåg snabbt allvaret när demonstranterna bars av banan.