Nyheter

Kremls talesman Dmitrij Peskov utfärdar en stark varning till EU att inte beslagta ryska medel som frysts i Europa och ge dem till Ukraina. Vi talar om totalt 2.200 miljarder. Peskov säger att det kommer att få oförutsedda konsekvenser om EU lägger beslag på deras medel.

Men EU:s utrikeschef Josep Borrell har föreslagit att man ska ta 90 procent av de ryska medel som EU fryst i olika europeiska banker och använda dem för att köpa vapen till Ukraina. Återstående tio procent ska användas för återuppbyggnaden av landet.

Ryssarna riskerar med andra ord att dödas av vapen som köpts med deras egna pengar.

Om det handlade om återuppbyggnad skulle situationen vara något annorlunda, men EU vill lägga pengarna nästan uteslutande på vapen.

Det här är stöld och kommer att förstöra Europas rykte som en pålitlig försvarare av äganderätten, säger Putins talesman Dimitrij Peskov.
– Europa är fullt medvetet om vilken skada sådana beslut kommer att tillfoga deras ekonomi, säger Peskov.
– De personer som är inblandade i de här besluten, och de länder som ansvarar för besluten, kommer att bli föremål för flera decennier av stämningar, varnar han.
Omkring 70 procent av de ryska tillgångarna som är frysta i västländer finns i värdepapperscentralen Euroclear i Belgien. De sitter på frysta ryska tillgångar motsvarande cirka 2.200 miljarder svenska kronor, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ukraina klagar på att de saknar ammunition. Men Avdijivka föll inte på grund av brist på ammunition, utan på grund av brist på manskap och dåligt ledarskap. Zelenskyj gör ett last stand i städer som de inte orkar hålla. De tillfogas alltså ett dubbelt nederlag.

Jens Espen Kruse sa att de 300 miljoner dollar som USA skickar bara är en droppe i havet jämfört med de 60 miljarder dollar som har fastnat i kongressen. Europa är inte i närheten av att ha de pengarna. Men vinden blåser inte i Ukrainas riktning, varken i kongressen eller bland väljarna.

Vilka konsekvenser ett sådant beslut skulle få för relationerna mellan EU och Ryssland kan man bara spekulera om. Har EU makten att ställa bakom en sådan utmaning? EU har nästan inget försvar.

EU-ländernas utrikesministrar uttryckte nyligen ett starkt stöd för planen att ta inkomster från frysta ryska banktillgångar och andra tillgångar och ge medlen till Ukraina.
Symboliken i att använda ryska medel för Ukrainas försvar är stark, konstaterade EU-kommissionens chef Ursula von der Leyen tidigare i mars. (NTB)