Ur flödet/i korthet

När Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för ungefär en månad sedan hävdade att antalet ukrainska offer i kriget mot Ryssland uppgick till 30 000, blev siffran allmänt accepterad i västerländska medier. Ryska källor har samtidigt listat de ukrainska förlusterna till mer än 600 000, men nu säger den högt uppsatte polske generalen Rajmund Andrzejczak under en intervju på Polsat TV att de ukrainska förlusterna inte ska beräknas i hundratusental, utan i miljoner.

Andrzejczak är en tidigare chef för den polska generalstaben.
TASS citerar honom för påståendet att Ukraina inte har mer resurser och inga kvar som kan strida. ”Ukraina håller på att förlora kriget”, säger han och beskriver situationen som ”väldigt, väldigt dramatisk”.

Det är kanske därför som president Macron och den litauiska regeringen har börjat prata om att sätta in europeiska trupper.

Business Insider citerar en ukrainsk soldat som beskriver hotet från de ryska bombningarna och säger att ”Ukraina förlorar så många människor. Det finns så många kroppar att vi inte ens kan ta tillbaka dem alla.”

Situationen är ”fucking fruktansvärt”, säger soldaten och tillägger att de ukrainska styrkorna på hans frontavsnitt inte kan avancera. ”Vi kan knappt hålla våra ställningar”, säger han.

Erfarenheten visar att det är riskabelt att lita på krigförande som har för vana att ljuga. Kanske överdriver general Andrzejczak de ukrainska förlusterna för att få Nato att ingripa med militär trupp. Om så är fallet, kan hans sammanställning knappast anses motivera Västeuropas befolkningar att skicka sina söner rakt in i den ryska köttkvarnen.

De tråkiga utsikterna verkar dock inte ha dämpat våra politikers kampvilja.

Les også