Kommentarer

Delar av den amerikanska vänstern håller på att krypa ur skinnet över gårdagens högsta domstolsbeslut, som innebär att USA:s medlemsstater inte kan förbjuda kandidater att ställa upp i valet. Domen är hur tydlig som helst, då samtliga nio justitieråd – de konservativa såväl som de demokratiska – stod bakom beslutet, om än med delvis skiftande skäl. Domen innebär att Colorado, Maine och Illinois är så illa tvungna att acceptera Donald Trump på valsedeln i presidentvalet.

Domen måste beskrivas som ett förödande slag mot Biden-administrationens försök att eliminera Trump genom ”lawfare”, eftersom bara de mest naiva kan tvivla på att Bidens puppeteers låg bakom försöket att förhindra omkring hälften av den amerikanska befolkningen att rösta på sin föredragna kandidat. Det finns också all anledning att tro att de andra rättegångarna som Trump har besvärats med också härrör från regeringens försök att bli av med honom på alla tänkbara sätt.

Några upprörda kommentatorer försöker trösta sig med att Högsta domstolen inte har friat Trump från uppvigling, självklart utan att nämna att han inte heller anklagades för det. En känd tv-kommentator är så rasande att han kräver att Högsta domstolen ska upplösas – hur skulle det nu skulle kunna göras.

Högsta domstolens beslut kommer dagen före ”Supertuesday”, då 15 delstater håller primärval, och där Trump förväntas vinna så många delegater till det republikanska partikonventet att hans enda utmanare, Nikki Haley, inte kommer att kunna hämta in försprånget.

Så det är en liten tröst för Haley att hon precis vunnit primärvalet i huvudstaden Washington DC. Staden är i praktiken en demokratisk enpartistat, och Trump fick bara 676 röster mot Haleys 1 274, även om Washington har en befolkning på 700 000.

Det är förståeligt att demokrater nu får panik efter att de har varit tvungna att sluta med att använda korrupta åklagare och domare för att ställa honom inför rätta – särskilt mot bakgrund av de senaste mätningarna. En undersökning gjord av New York Times of Siena College och genomförd 25-28 Februari visar att Trump nu leder över Biden med 48 procent mot 43.

Trump har varit bäst på att behålla sina väljare, inte mindre än 97 procent av dem som röstade på honom 2020 säger att de kommer att göra det igen i novembers presidentval. Omvänt får Biden nöja sig med 83 procent av sina 2020-väljare, medan 10 procent av tidigare Biden-väljare säger att de kommer att rösta på Trump den här gången.

Vad värre är: de traditionella demokratiska väljargrupperna faller sönder. Därmed har Trump nu sex poängs försprång bland latinos (46 mot 40), som tills nyligen har ansetts vara säkra demokratiska väljare. Dessa siffror måste vara särskilt nedslående för Biden, som måste ha förväntat sig att hans massinvandring av illegala från Latinamerika skulle göra honom populär bland Amerikas spansktalande. Till sin stora sorg måste han nu inse att latinos inte skiljer sig mycket från andra amerikaner.

Det ser även dystert ut för Bidens stöd bland svarta arbetarklassväljare. År 2020 röstade 72 procent på honom och endast 22 procent på Trump, men nu är Bidens ledning nere på 47 procent, mot Trumps 41 procent. Demokraterna måste nu förlita sig på att tillräckligt många väljare tror att Trump har begått så allvarliga brott att de inte kommer att rösta på honom.

Les også