Nyheter

Antalet anmälningar om diskriminering till Diskrimineringsombudsmannen (DO) fortsätter att stiga, enligt nyligen publicerad statistik. Mellan 2022 och 2023 ökade anmälningarna med 9 procent, vilket markerar en betydande trend.

Under det senaste året mottog DO knappt 4 000 anmälningar om påstådd diskriminering, vilket speglar en ökning över olika diskrimineringsgrunder. De största procentuella ökningarna noterades i anmälningar relaterade till funktionsnedsättningar och ålder.

Diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius välkomnar den ökade anmälningsfrekvensen och betonar vikten av att fler offer för diskriminering tar steget att anmäla. Han påpekar att många fler troligtvis upplever diskriminering än de som faktiskt rapporterar det.

– Jag tycker att det är bra att fler som utsätts för diskriminering anmäler det till DO eftersom vi vet att långt många fler än de som gör en anmälan upplever sig vara diskriminerade varje år, säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius i ett uttalande.

Statistikrapporten indikerar att anmälningar relaterade till funktionsnedsättningar fortfarande är vanligast, med 1 818 anmälningar under 2023, vilket motsvarar 46 procent av alla anmälningar. Etnisk tillhörighet rankas som den näst vanligaste grunden, med 1 293 anmälningar eller 33 procent av det totala antalet.

När det kommer till områden för anmälningar dominerar arbetslivet, följt av utbildning och samhällsområdet för varor och tjänster.

Arrhenius understryker att DO inte bara utreder anmälningar för att säkerställa rättvisa för de drabbade, utan också för att öka förståelsen för diskrimineringens förekomst och uttryck i samhället. Statistiken utgör en viktig del av att informera DO och andra aktörer om de mönster som finns och möjliga åtgärder som behövs.