Nyheter

Dottern till en attackerad rabbin känner sig inte längre säker som jude i Nederländerna. Detta enligt NL Times.

Attacken mot rabbinen Aryeh Leib Heintz i ett köpcentrum i staden Utrecht förra veckan har skakat om hans dotter Devora. ”Det gjorde mig väldigt stressad och jag kunde inte sova”, berättade den 17-åriga flickan för tidningen De Telegraaf. ”Vi är inte längre säkra i Nederländerna.”

En man attackerade rabbinen på Action supermarket i köpcentret på fredagseftermiddagen. Mannen ska ha knuffat och slagit rabbinen efter att ha frågat honom vad han gjorde i köpcentret utklädd till jude. Den 40-årige mannen sitter nu i häkte.

Kriget mellan Israel och Hamas i Gaza har förvärrat situationen för den judiska församlingen i Nederländerna, säger Devora till De Telegraaf. ”Jag lider också av det. En av mina fem bröder bor där. Jag har brorsöner och systerdöttrar där som måste gå till skyddsrummet då och då. Och så denna attack mot min far. Som tur var blev han inte skadad, det kunde ha varit värre”. Enligt henne bad chefen för Action, där attacken skedde, hennes pappa att lämna stället istället för att hjälpa honom.

”Vi lever i det 21:a århundradet. Hur är det möjligt att vi fortfarande lider av antisemitism och diskriminering? Hur långt måste det gå?” frågar Devora. ”Det har pågått i åratal, vi utsätts för övergrepp överallt. Det börjar med ord och slutar med handlingar. En av mina bröder blev en gång slagen med en cykelkedja för att han bar kippa. Jag vågar inte längre gå till köpcentret eller till frisören, eller ta en promenad ensam på kvällen.”

Utrechts borgmästare Sharon Dijksma och justitieminister Dinal Yeşilgöz ringde upp familjen efter attacken för att visa sitt stöd. ”Det var uppmuntrande”, säger Devora. ”Men det behövs mer. Det är ett allvarligt och stort problem. Om du inte säger något om det, säger du faktiskt mer än om du säger något”, säger hon.

”Om jag ser flickor i min egen ålder bära hijab i köpcentret Overvecht, säger jag ingenting. Vi lever i ett fritt land där vi respekterar varandra och har lika rättigheter, eller hur? Men det känns inte så. Du kan vara vad som helst i det här landet, men plötsligt är det ett problem att vara jude.”

Rabbin Heintz polisanmälde händelsen och anmälde mannen som attackerat honom för våldsbrott. Han berättar att polisen frågade honom om han skulle acceptera en ursäkt från gärningsmannen.

”Jag svarade: Bara om han besöker Förintelsemuseet och pratar med marockaner som tänker annorlunda. Annars är han bara intresserad av att få sitt straff förkortat, och jag kommer inte att vara en del av det”, säger rabbinen till tidningen. ”Det börjar med att man ropar slagord, sedan svordomar och till sist våld.”