Nyheter

Inflationen i Turkiet uppgick till 68,5 procent i mars. Detta är ett bevis på ett land med en ekonomi på randen till kollaps.

De senaste inflationssiffrorna i Turkiet är dåliga nyheter för president Erdogan. Från mars förra året till mars i år har priserna ökat med nästan 70 procent, 68,5 var den exakta siffran.

NTB-AFP-TT rapporterar om saken.

Detta sker trots omfattande räntehöjningar.

Förra månaden beslutade räntekommittén i landets centralbank att höja räntan från 45 till 50 procent. Höjningen följdes av ett uttalande där man hänvisade till dåliga utsikter för inflationen framöver.

Effekten har dock uteblivit och den turkiska inflationen sjönk inte under mars månad.

Den årliga inflationen slutade därmed på 68,5 procent, att jämföra med en tillväxt på 67 procent föregående månad, enligt siffror från Turkiets statistikmyndighet.

Även om ökningen var något mindre än vad marknaderna hade förväntat sig är detta ändå den femte månaden i rad med ökad inflation i Turkiet.

En liten strimma hopp finns i det faktum att inflationen också sjunker något på månadsbasis, från 4,5 procent i februari till 3,2 procent i mars.

Men det är fortfarande siffror som får Turkiet att framstå som ett land i tredje världen, och långt ifrån den nation som har talat om att gå med i EU och bli ett ekonomiskt lokomotiv i sin region.

President Erdoğan har ofta förklarat att hans mål är att Turkiet skall spela en ledande roll i den muslimska världen. Detta förutsätter förmodligen en väloljad och fungerande ekonomi, inte en ekonomi som mer ser ut att vara på väg mot stupet.

För landets befolkning innebär detta att besparingar går förlorade och att pengar förlorar sitt värde i vardagen. I en sådan situation förlitar sig människor mer och mer på en slags bytesekonomi sinsemellan, som man till exempel ser i Venezuela.

Samtidigt blir Turkiet alltmer ointressant för investerare från andra länder.

För presidenten är detta helt enkelt ett mycket dåligt omen för hans första år i den nya presidentperiod som han säkrade i förra årets val.

Majoriteten av väljarna i ett land kommer alltid att sätta en stabil och säker ekonomi högst upp på sin lista över angelägna frågor.

Erdogan har uppenbarligen misslyckats kapitalt här, och gjort sig sårbar för grupper i landet som skulle ha föredragit en annan president och en annan regering.