Ur flödet/i korthet

Under 2015 sålde den amerikanske investerar-veteranen Jim Rogers ut sina innehav i indiska företag med motiveringen att han var ”osäker på Indiens ekonomiska framsteg och utveckling”. 

– Många mycket smarta indier

Nio år senare har han ändrat sig och rekommenderar alla som vill bli rika att investera i Indien:

– Jag skulle rekommendera Indien för alla som vill bli rika. Det finns många mycket smarta indier. Om du kan hitta några av dessa kommer du att tjäna mycket pengar.

2015: Otålig

När Rogers drog sig ur Indien 2015 skyllde han på bristen på reformer: 

– Jag sålde för att jag inte såg att något skulle hända. Marknaden var hög och investerarna, inklusive jag själv, förväntade sig stora saker. Även om Modi hade viljan att reformera (Modi blev Indiens premiärminister i maj 2014) hade marknaden redan prisat in reformerna. Man kan inte investera enbart på hopp.

Potentialen är ”ännu bättre”.

I dag är situationen annorlunda – trots att den indiska aktiemarknaden är historiskt hög. Indien är i en bra position – men potentialen är ”ännu bättre i framtiden”:

– Om Modi fortsätter att uppfylla sina löften kommer Indien att bli ännu mer fantastiskt än vad det redan är. Någon gör något väldigt rätt i Indien.

Potentialen i det indiska jordbruket

Han är dock försiktig med att rekommendera aktiemarknaden på grund av den höga nivån, men särskilt inom indisk livsmedelsproduktion ser han ljusa utsikter:

– Nästan allt är på sin högsta nivå någonsin. Det är fantastiskt för alla som har investerat, men när alla tjänar mycket pengar finns det oftast anledning att vara orolig. Men jag ser det indiska jordbruket som en fantastisk investerings möjlighet för de kommande fem åren.

– Kina är deprimerat

Jim Rogers kallade den kinesiska ekonomin för ”deprimerad”.

– Den har inte återhämtat sig från den förödande nedstängningen under covid 19. Han tillade att fastighetsbubblan har förvärrat krisen.

– Den kinesiska fastighetsmarknaden är en enorm katastrof. Det kan ta flera år innan landet återgår till en optimal nivå.

 

 Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!