Ur flödet/i korthet

Trots att Biden-regimen ogillar oljeindustrin och satsar på gröna lösningar som inte fungerar, fortsätter USA:s produktion av fossila bränslen att öka. Därmed växer ekonomin, något som Biden oförtjänt kan tjäna på.

Det är ett av de uppmärksammade fynden i Bureau of Economic Analysis färska rapport om statens BNP-tillväxt 2023, som alltid är lärorik när det kommer till regionala och industriella ekonomiska trender, skriver Wall Street Journal.

Den amerikanska ekonomin växte med 2,5 procent förra året, och delstaterna som producerar fossila bränslen ligger i topp. Dessa inkluderar North Dakota, Texas, Wyoming, Oklahoma, Alaska, West Virginia och New Mexico. Gruvdrift bidrog med cirka två till tre procentenheter till BNP-tillväxten i dessa stater, med en total tillväxt på mellan 4,1 och 5,9 procent.

Med undantag för New Mexico leds alla delstater med högst tillväxt av republikanska guvernörer.

BNP-tillväxten i de flesta andra stater var svag, särskilt i nordöstra delstater som New York (0,7 %) och New Jersey (1,5 %) och i Great Lakes-regionen. Biden skryter om tillverkningsboomen i Mellanvästern, men människor i Wisconsin (0,2 %), Ohio (1,2 %), Illinois (1,3 %), Indiana (1,4 %) och Michigan (1,5 %) märker ingenting av det.

Dessa stater styrs av demokratiska guvernörer, med undantag för Ohio och Indiana. Dessutom är Chris Christie (R) guvernör i New Jersey, men han har länge ansetts vara en typisk RINO (Republican in name only).

I större delen av Mellanvästern drog minskad industriproduktion ner tillväxten. Detta är inte förvånande, eftersom investeringarna i näringslivet förra året var svaga. Ett undantag var olje- och gasutvinning, som demokraterna försöker utrota i praktiken med sin Green New Deal.

USA:s oljeproduktion nådde rekordnivån 13,3 miljoner fat per dag förra året, medan produktionen av naturgas steg till rekordhöga 45,6 biljoner kubikfot. Det mesta har skett på statlig och privat mark, något som de federala myndigheterna har små möjligheter att stoppa. Det är därför statens intäkter från olje- och gasskatter och skatter i Texas förra året steg till 26,3 miljarder dollar.

Privatfinansierad utvinning av fossila bränslen bidrar långt mer till att stärka den amerikanska ekonomin än de hundratals miljarder dollar som Biden kastar på batteribilar och ”grön energi”.

Det är fracking-boomen som skapar tillväxten. Tillväxten kan bli ännu större, särskilt när det gäller naturgas. Men bristen på rörledningskapacitet för att transportera gas, införd av Biden-regimen, förhindrar ytterligare tillväxt. Bidens senareläggning av exportprojekt för flytande naturgas (LNG) har också bidragit till ökad osäkerhet.

Energipriserna i USA är hur som helst lägre än de annars skulle ha varit utan tillväxten av fossil energi. Naturgaspriserna nådde en historisk låg nivå på 1,49 dollar per miljon British thermal unit  (Btu) förra månaden.

De globala oljepriserna och de amerikanska bensinpriserna har nyligen stigit på grund av geopolitisk osäkerhet, men de hade varit betydligt högre om det inte hade varit för den ökande amerikanska oljeproduktionen.

Illinois guvernör J.B. Pritzker, som är mycket oroad över klimatförändringarna, twittrade ändå förra månaden att ”tack vare Biden-administrationens vision och ledarskap har USA uppnått energioberoende för första gången på 40 år!”.

Han presenterade ett diagram som visar att USA nyligen blev en nettoexportör av olja, naturgas och kol, medan Kinas nettoimport av fossila bränslen har ökat.

”Kognitiv politisk dissonans, ditt namn är Pritzker”, avslutar WSJ.

Biden ligger inte bakom USA:s fossilboom, men han drar nytta av den, precis som Barack Obama gjorde 2012. Presidentens största ekonomiska framgång är något han har gjort allt i sin makt för att motverka, avslutar WSJ.

Det finns dock ingen rättvisa i politiken, och Bidens misslyckade försök att minska produktionen av fossil energi kan faktiskt ge honom några extra röster i presidentvalet i november.