Ur flödet/i korthet

Toomaj Salehi, född 1990, är ​​en iransk hiphopartist som främst är känd för sina protestsånger om Irans samhällsproblem och den islamiska republikens regeringspolitik. Salehi visste att hans låtar kunde kosta honom livet.

Enligt Salehi arbetade han som arbetare i en metallfabrik. År 2022 dömde den iranska regeringen honom till sex års fängelse för att ha deltagit i Irans protester det året.

Document rapporterade idag att Toomaj Salehi dömts till döden. Anklagelsen är kopplad till Irans ”Zan, Zendegi, Azadi”-rörelse (Kvinnor, Liv, Frihet).

Salehi är en välkänd artist som har släppt protestlåtar som ”Mouse Hole”, ”Turkmenchay”” och ”Pomegranate”, skrev Euronews 2022.

Texten till en av hans låtar, som släpptes till stöd för protesterna, var riktad mot de iranska myndigheterna:

Someone’s crime was that her hair was flowing in the wind / Someone’s crime was that he or she was brave and were outspoken.

Någons brott var att hennes hår flödade i vinden / Någons brott var att han eller hon var modig och frispråkig.

”Texter som kan kosta honom livet”, skrev Euronews och det bekräftades i dag.

I en intervju med CBS, bara en dag före gripandet, erkände han att detta skulle väcka regimens vrede. Han sa att iranierna har att göra med en maffia som är redo att döda hela nationen för att behålla sin makt, pengar och vapen.

Andra musiker och iranier har uttryckt sin oro på nätet och krävt hans frigivning. Bland dessa finns rapparen Hichkas och sångaren Mehdi Yarrahi.

Den iranska rapparen Toomaj Salehi är i allvarlig fara när den islamiska republiken försöker väcka livshotande anklagelser som vanligtvis leder till avrättning.

Var Toomajs röst.

Han var till och med Ukrainas röst, eftersom han visste att vi delar kampen.

Vice News skrev i september att sedan rapparen fängslades har han tillbringat 252 dagar i isolering och han har utsatts för flera former av tortyr. Hans vän, Niknaam, berättade för Vice att han blev bortförd med våld mitt i natten:

Regimstyrkor slog honom upprepade gånger med elektriska batonger och knytnävar mot huvudet och ansiktet, vilket fick honom att förlora medvetandet i 20 dagar.

De hoppade på hans mage och revben med sina stövlar. Hans ben, fingrar och revben var också brutna.

Han kunde inte gå eller äta på flera dagar.

Det här är Toomaj Salehi – kort introduktion till den iranska rebellrapparen, december 2022.