Nyheter

I kölvattnet av Nigers beslut att utvisa amerikanska styrkor har rysk militär personal tagit sig in på en flygbas som fortfarande hyser amerikanska trupper.

Ber USA dra sig ur

Officerarna som styr det västafrikanska landet har beordrat USA att dra tillbaka sina nästan 1 000 soldater från landet. Fram till förra årets militärkupp var Niger en nyckelpartner i Washingtons kamp mot rebeller i regionen. Tusentals människor har dödats och miljontals fler har fördrivits. Reuters rapporterar att en amerikansk tjänsteman, efter att ha beviljats anonymitet, meddelat att de ryska styrkorna inte blandade sig med amerikanerna, utan använde en separat hangar på Airbase 101 på den internationella flygplatsen i Niamey. Nigers huvudstad.

Vem tar över USA:s militärbaser?

Den ryska militärens utspel placerar amerikanska och ryska trupper nära varandra, medan de i Ukraina indirekt för krig mot varandra.

Rysk närvaro vid den amerikanska flygbasen väcker också frågor om ödet för amerikanska installationer efter tillbakadragandet.

– Läget är inte optimalt, men på kort sikt hanterbart, sa tjänstemannen.

USA och Frankrike måste lämna

USA och dess allierade har tvingats ut ur ett antal afrikanska länder efter statskupper. Förutom det förestående tillbakadragandet från Niger har amerikanska trupper under de senaste dagarna även lämnat Tchad, medan franska styrkor har fått lämna från Mali och Burkina Faso.

Ryssland stärker förbindelserna med afrikanska nationer. De framställer Moskva som vänligt, och utan kolonialt bagage. Under de senaste åren har Mali blivit en av Rysslands närmaste afrikanska allierade och Wagnergruppen sätts in för att bekämpa jihadister.