Ur flödet/i korthet

Bidens politiskt motiverade stämningsansökan mot Donald Trump var avsedd att hindra honom från att driva sin presidentvalskampanj genom att tvinga honom att tillbringa sju timmar i domstol, fyra dagar i veckan.

Bidens supporters hade dock glömt att Trump är en showman utan dess like, och att han därför har lyckats förvandla domstolsbyggnaden på södra Manhattan till en scen från vilken han säkrar ovärderlig sändningstid på teve före och efter varje domstolsförhandling.

Enligt Miranda Devine från New York Post har Trumps kampanjpersonal uppskattat PR-värdet på den kostnadsfria sändningstiden till nästan två miljarder dollar hittills, och rättegången väntas pågå i flera dagar till.

Kameror är förbjudna inne i rättssalen, men utanför kan Trump producera sina egna nyheter – förutom att skälla på Joe Biden och ta heder och ära av domaren Juan Merchan. Merchan är ”totalt korrupt”, säger Trump, som också kallar honom ”en översittare”.

Den juridiska farsen har gett den tidigare presidenten en plattform för att presentera sin politik och hänga ut demokraterna. Den låter honom också marknadsföra sina offentliga evenemang, som han gjorde i fredags, vilket hjälpte till att samla uppemot 100 000 till lördagens massmöte i Wildwood, New Jersey.

Merchan har flera gånger hotat att sätta Trump i fängelse om han inte håller käften, men det måste han bara göra, säger den republikanske presidentkandidaten, för det skulle vara en sann ära för honom att bli inlåst för att ha försvarat USA:s konstitution.

Och så går det slag i slag: Inflationen är en skatt på det amerikanska folket och beror på ”gross incompetence”. Biden ”ljuger om allt inklusive sitt golfspel”. En jude som röstar på Biden ”bör skämmas”, eftersom Biden och hans givare är ”mot Israel”. Och så vidare.

Men om det hjälper Trumps chanser i valet är oklart, för medan medias uppmärksamhet riktas mot rättegången är de demokratiska guvernörerna i de avgörande svingstaterna, Wisconsin, Michigan, Arizona och Pennsylvania, upptagna med att påverka spelreglerna till Bidens fördel.

Les også