Nyheter

Den tyska maktelitens kampanj mot Alternative für Deutschland (AfD) inför EU-valet, som syftar till att försvaga partiet så mycket som möjligt till juni, får nu också stöd från kyrkan.

”Den som av övertygelse röstar på AfD kan inte arbeta inom diakonin”, säger Rüdiger Schuch, ordförande för den tyska evangeliska kyrkans hälporganisation Diakonie Deutschland.

Uttalandet från diakoniledaren ges i en intervju med Funke Mediengruppe som också finns med i Der Spiegel.

Enligt Schuch ”kan dessa människor inte längre betrakta sig som en del av kyrkan, eftersom AfD:s människofientliga världsbild strider mot den kristna människosynen”, skriver den tyska nyhetstidningen.

Schuch hotar AfD-väljare som är verksamma inom organisationens led med arbetsrättsliga konsekvenser, ”även om vi måste prata ihop oss först”.

Diakonie Deutschland är en av Tysklands största arbetsgivare med mer än 627 000 heltidsanställda. Schuch uppmanar alla arbetsgivare att följa deras exempel.

”De borde också göra det klart att det är viktigt att inte stärka demokratins fiender med sin röst. Demokratin är inte självklar.” Schuch tillägger: ”Alla företag i Tyskland bör därför omvärdera sin inställning och fråga sig om de gör tillräckligt för att upprätthålla ett öppet samhälle.”

Yrkesförbudet från Rüdiger Schuch har inte gått obemärkt förbi hos AfD. Beatrix von Storch, som representerar partiet i Förbundsdagen, har polisanmält diakoniledaren, skriver Berliner Zeitung.

I en video som hon har publicerat på X säger hon att det är ”så tydligt” att Schuch har begått ett brott att åklagarmyndigheten inte har något annat val ”än att åtala mannen”.

Schuch får också kritik av den prisbelönte journalisten och författaren Harald Martenstein. Vad skulle Jesus ha sagt om detta? frågar han i en artikel i Die Welt. Det kristna budskapet handlar trots allt om välgörenhet, påminner han.

Den kristna guden är inte skoningslös när det gäller syndare. Det finns en väg tillbaka för alla. Det finns ingenting som en ångerfull syndare inte kan få förlåtelse för i slutändan. Varför är det så? Därför att denna Gud, enligt kristen lära, älskar människor, trots alla deras fel.

Jesus omgav sig ofta och medvetet med just de som var föraktade av sin tids samhälle. Det var en del av hans program.

Jesus var, å andra sidan, sträng mot självgoda människor, fortsätter han:

Han kunde också bli arg. Till exempel på människor som tjänade pengar på sin påstådda tro, köpmännen i templet eller på hycklande godhetsförkämpar som såg sig själva som eliten och moralens väktare och såg ner på andra – de kallades fariséer. Men Jesus var inte politiskt engagerad.

Efter att ha läst en stund i Bibeln tvivlar jag starkt på om hjälporganisationen och den evangeliska kyrkan i Tyskland fortfarande är kristna organisationer, skriver Martenstein som drar slutsatsen att behandlingen av AfD-anhängare är ”människofientlig och djupt frånstötande”.