Nyheter

I mars inleddes arbetet med att resa en staty av Vladimir Lenin i Varberg, ett projekt som den kände hotellentreprenören och kommunisten Lasse Diding har arbetat med i flera månader. För några dagar sedan restes statyn, och i helgen skedde den officiella invigningen.

Den åtta meter höga statyn av Lenin har placerats på en av Varbergs högsta platser. Enligt Diding kommer statyn att tillföra ”estetiska och symboliska” värden till området.

När Diding tillfrågades om lämpligheten i att resa en staty av en kommunistdiktator som Lenin, svarade han:

– Ja, verkligen! Jag tycker det är särskilt lämpligt i dessa krigstider. När Putin anfaller Ukraina och Nato expanderar. Det var ju Lenin som avslutade det ryska självhärskardömet och han är en särskild och återkommande måltavla i Putins tal, där han kallas för ”den skadlige Lenin”. Därför symboliserar han också de små folkens rätt, jag tänker på både Finland och Ukraina. –
– Han drog också Ryssland ur folkslakten som första världskriget var och det är där vi riskerar att hamna igen om det här kriget i Ukraina skulle expandera. Lenin var en fredsapostel, den kritik han har fått handlar snarare om att han grundlade en stat som senare blev en diktatur, säger Diding till Göteborgs-Posten.

För att ytterligare understryka sitt budskap har Diding fäst en palestinsk flagga på statyn.

Diding anser att det finns delade meningar om Lenin, men ser statyn som en vacker utsmyckning av Varberg. Han jämför med att ingen reagerar när Biltema sätter upp en 27 meter hög skylt, vilket enligt honom är ett tecken på att kommersiella krafter har vunnit.

– Han kommer att stå där minst under min livstid ut, så har man några problem med det så får man nog bara stå ut, avslutar Diding till Göteborgs Posten.

Statyn har väck ordentligt med uppmärksamhet och det är delade meningar i området där Diding bor. En granne skakar på huvudet och säger att de bara vant sig med hans galenskaper. På en lunchrestaurang så får vi höra från en servitris att de flesta skrattar mest åt hotellkommunisten.

– Ingen tar den där Diding på något större allvar. Alla har något att säga bakom ryggen på honom.

Fakta om Kommunisten Lars Diding
Namn: Lars ”Lasse” Diding

Född: 1953

Yrke: Hotellentreprenör

Känd för:

Ägare av Hotell Gästis och Hotell Havanna i Varberg.
Grundare av Leninpriset, ett kulturpris uppkallat efter Vladimir Lenin.
Aktiv i samhällsdebatten och engagerad kommunist.

Kontroverser:

Har väckt uppmärksamhet och debatt genom att resa en åtta meter hög staty av Vladimir Lenin i Varberg.
Kritiskt inställd till kommersiella krafter och deras påverkan på samhället.

Utmärkelser:

Initiativtagare till flera kulturella evenemang och prisutdelningar i Varberg. Leninpriset har delats ut sedan 2009 till kulturpersonligheter som verkar i Lenins anda.