Kommentarer

Kinas ledare studerar flera hundra år gamla manualer om krigskonsten. Målet är att besegra fienden utan att skjuta ett skott. Med nuvarande ledning i Vesen verkar det som att de kan få denna önskan uppfylld.

Väst lyssnar inte. Den är bara fylld av sig själv. Den ser bara sig själv och kräver att alla andra ska vara som dem.

Kina har lagt fram en fredsplan med 12 punkter. Det kommer från en kommunistisk stormakt och speglar så klart det. När Kina talar om respekt för nationell suveränitet menar de uppenbarligen något annat än väst. Kina vet vad västvärlden tycker, men västvärlden tycks inte längre förstå att andra uppfattningar om världen än deras egna överhuvudtaget är möjliga.

Därför avvisades planen som närmast löjlig, av Ursula von der Leyen, Jens Stoltenberg, norsk media och värst av allt, Joe Biden.

– Rysslands president Vladimir Putin hejar på det, så hur kan det vara bra? säger Biden, med hänvisning till Kinas tolvpunktsplan för fred i Ukraina, i en intervju med ABC News.

– Jag har inte sett något i planen som kan visa tecken på att det finns någon form av fördelar för någon annan än Ryssland, om den kinesiska planen ska följas, hävdar Biden vidare.

– Tanken att Kina kan förhandla om krigets utgång, ett krig som är helt orättvist mot Ukraina, är bara inte rationell, säger presidenten.

Om du lever i din egen värld utan förmåga att förstå den andre är du kliniskt över i psykiatrin. Biden är där och kineserna vet det. De har betalat honom tiotals miljoner dollar. Han har sålt sitt inflytande till dem och de vet allt om honom och hans familj. Biden är äventyrad.

Men varken han eller omgivningen verkar förstå det. Biden tror att han kan diktera Kina. I Peking kan de bara skratta åt den gamle mannen som föll ner för trappan igen.

Biden faller också mentalt när han får sig själv att säga att han inte tror att Xi Jinping kände till spionballongen som han lät passera över USA.

Kina föraktar svaghet.


Men det är inte bara Biden som befinner sig i la-la-land och tror att han kan diktera Kina. Hur är det med Stoltenberg, G7 och EU?

Här är det korrekt att använda uttrycket villfarelse. Om en grupp människor avskärmar sig från motsatta åsikter kan de blåsa upp sig själva och hamna i en kollektiv vanföreställning.

När man tittar på den västerländska eliten och deras mentala utveckling det senaste året kan det verka som om de själva är offer för vad den holländske psykiatern Matthias Desmet kallar massbildningspsykos, kollektiv psykos. När det är krig pratar vi om krigspsykos.

Media hjälper till att piska upp stämningen. All erfarenhet från det kalla kriget gentemot Sovjetunionen, all kunskap om Mellanriket, är som bortblåst. Galenskapens portar verkar vara vidöppna.

Hur kom frenesien till? Man leddes vid näsan. De startade ett narrativ om Trump och Putin som var ren fiktion, men som hela eliten så småningom trodde på.

Audun Lysbakken  leder den norska motsatsen til Vänsterpartiet, SV. Han har svalt detta med hud och hår. Han kan inte hjälpa sig själv.

– En seger för Putin är en seger för starkmanspolitiken och den nya extremhögern, säger SV-ledaren Audun Lysbakken.

SV-ledaren pekar ut kampen mot den auktoritära högern som vänsterns nya huvudfråga i en intervju i Klassekampen på ettårsdagen av Rysslands attack mot grannlandet Ukraina.

Lysbakken menar att Putins anfallskrig i Ukraina är ett exempel på potentialen för våld i den nya extremhögern.

– En seger för Putin är en seger för starkmanspolitiken och den nya extremhögern, säger SV-ledaren. (NTB)

I butikerna får du tre för två. Här slår Lysbakken Putin, Trump, Bolsonaro, Bibi, Orban – alla med ett slag.

Då får det inte hjälpa om man måste ingå ”lustiga allianser med krafter vi vanligtvis inte håller med om”.

Lysbakken tillsammans med demokraterna som är de nya nykonstnärerna som vill ha krig, det är det nya narrativet.

Är det konstigt att folk är rädda?